250 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő szenzort fejleszt a Canon


TOKIO, Szeptember 7, 2015 – A Canon ma bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan APS-H méretű (nagyjából 29,2×20,2 mm-es) CMOS szenzort, amely mintegy 250 millió pixelt (19,580 x 12,600 pixel) tartalmaz. Ez a pixelszám világrekordernek számít[1] a 35 mm-es full frame, vagyis teljes képmezősnél kisebb méretű CMOS képérzékelők esetében.

canon_250MP_v1 Canon_250MP_v2

Az újonnan kifejlesztett képérzékelő szenzorral felszerelt kamerával egy mintegy 18 kilométeres távolságból úgy le tudtak fotózni egy repülőgépet, hogy az oldalán lévő felirat elolvasható volt[2].

A CMOS szenzorok esetében a pixelszám növelése a jelek mennyiségének emelkedésével jár, amely számos jelfeldolgozási problémát okozhat. A Canon új CMOS szenzorja a kiemelkedően magas pixelszám ellenére rendkívül gyors 1,25 milliárd pixel/másodperces kiolvasási sebességgel bír. Ezt csak különböző miniatürizálási és jelfeldolgozási technológiákat érintő fejlesztésekkel volt lehetőség megvalósítani.

A szenzor kiemelkedő felbontású videók esetében is biztosítja az adatok gyors kiolvasását 5 képkocka/másodperces sebességgel. A magas pixelszám mellett a Canon sok éves fejlesztéseinek köszönhetően azt is elérte, hogy képérzékelője nagy érzékenységű legyen, képzaj-szintje ugyanakkor alacsony maradjon.

A mintegy 250 megapixeles felbontású CMOS szenzorral felszerelt kamerával a full-HD-nál (1920×1080 pixel) nagyjából 125-ször nagyobb felbontású videót lehet rögzíteni. A szenzor még a 4K felbontású (3840×2160 pixel) videóknál is közel harmincszor nagyobb felbontást képes rögzíteni.

A hatalmas felbontásnak köszönhetően a rögzített kép kis részlete is kivágható vagy nagyítható úgy, hogy minősége még élvezhető marad. A Canon szerint az új technológia kimondottan alkalmas bűnmegelőzési és biztonsági feladatok ellátására, de az ultranagy felbontású képrögzítést ipari célokra, például mérőműszerekben lehet majd alkalmazni.

[1] A Canon felmérése, 2015 szeptember 7-i adatok alapján.

[2] A kép beolvasásához optikai és digitális zoomot egyaránt alkalmaztak, a szöveg megkülönböztetése nagyjából a rögzített kép 1/40,000-ed méretű részéről történt.