NAB 2014: két új kompakt Canon videokamera – az XF205 és az XF200 újfajta teljesítményszinttel és rugalmassággal ismerteti meg a video készítéssel foglalkozó szakembereket


Budapest, 2014. április 2. – A Canon az XF205 és XF200 modellekkel bővítette professzionális video eszközeinek választékát: két olyan kisméretű videokamerával, amely nagy teljesítményű szolgáltatásokat, professzionális funkciókat és kiváló képminőséget kínál igen sokféle operatőr számára.

 

A Canon rendkívül sikeres XF105 és XF100 kameráira épülő két új modellt a legváltozatosabb területeken dolgozó szakértők visszajelzései alapján fejlesztették tovább. Az XF termékcsaládot tovább bővítő termékek még nagyobb rugalmasságot kínálnak a nagyobb teljesítményű Canon HD videorendszer, a számos felvételi mód, a vezeték nélküli kapcsolatok és a továbbfejlesztett működtetési lehetőségek révén – nagyobb szabadságot adva az operatőröknek a jelenetek felvételénél, visszanézésénél és átadásánál.

Az új kamerák jóval többre képesek, mint amit egy kompakt videokamerától el szokás várni. A remek képminőség és az új, professzionális funkciók együttese olyan rugalmasságot nyújt, amellyel az operatőrök szintet ugorhatnak.

Mindkét modellben a Canon HD videorendszere működik, illetve jelentős fejlesztéseket is tartalmaznak. A kamerák 26,8 mm-es széles látószögű Canon HD objektívekkel és megduplázott, 20x-os optikai zoomal rendelkeznek, emellett a Canon legújabb HD CMOS PRO képérzékelőjével és nagy teljesítményű DIGIC DV 4 processzorral rendelkeznek. Ezek mellé társul az 50 Mbps sebességű felvétel és a 4:2:2-es arányú szín-mintavételezés – az eredmény pedig televíziós minőségű videofelvétel, amely magas érzékenységével és széles dinamikatartományával kiváló képeket nyújt még az elégtelenül megvilágított környezetekben is.

Profik számára optimalizálva, de mindenki számára elérhetően

Az XF205 és XF200 arra készült, hogy támogatni tudja az operatőrök egyre növekvő táborának mind szélesebb körű igényeit – és lehetőséget adjon a felhasználóknak arra, hogy több platformra egyszerre dolgozzanak. A sokféle rögzítési lehetőség nagyfokú rugalmasságot kínál: egyidejűleg rögzíthetők nagy felbontású MXF fájlok CF kártyára és MP4 fájlok SD kártyára, HD vagy alacsonyabb felbontásban – ami ideális megoldás a televízióban sugárzott és webes csatornákon is közzétett felvételek készítésére.

 

A kamerát arra optimalizálták, hogy az operatőrök számára magától értetődő legyen a használata. Az új forgó markolat még tovább javítja a kontrollt és a stabilitást, csökkenti a megterhelést és kényelmesebbé teszi a hosszú forgatásokat. A fókusz, a zoom és a rekesz három különálló gyűrűje minden gyakorlott operatőr számára ismerős lehet, így gyorsabb beállításokat tesz lehetővé a dinamikus forgatási környezetekben.

Jelentős fejlesztések történtek a komponálás és a felvételek megkönnyítése érdekében is. Az optimalizált kereső felbontása 1,23 millió képpont, így a fókusz ellenőrzésekor sokkal nagyobb pontosságot ad. A két eszköz tökéletesített 3,5” OLED képernyője jobb kontrasztot, élénkebb színeket és gyorsabb válaszidőket tud nyújtani, ezáltal sokkal jobban teljesít munka közben, különösen erős fényben.

Az XF205 és XF200 a kevésbé gyakorlott operatőrök számára is nagyszerű kamera. Amellett, hogy teljesíti a professzionális felhasználók vezérléssel és precizitással kapcsolatos elvárásait, intuitív kezelőszerv-elrendezésével, teljesen automatikus felvételi módjával és sokféle segítő szolgáltatásával (pl. arcfelismerés) még a kevésbé tapasztalt felhasználók is fantasztikus jeleneteket rögzíthetnek.

Professzionális audio és csatlakozási lehetőségek

Az audiofelvételi funkciót továbbfejlesztették, hogy hangminőségével ez is alkalmas legyen a televíziós felhasználásra. Mindkét modell négy csatornás lineáris PCM rögzítésre képes, két XLR-bemenettel, így professzionális mikrofonok is használhatók. Emellett beépített sztereomikrofonnal és 3,5 mm-es mikrofon-jack csatlakozóval is rendelkeznek, így az új kamerák rengeteg választási lehetőséget kínálnak az audiofelvételhez.

Mindkét modell WiFi-, illetve Ethernet LAN-kapcsolattal is rendelkezik, így közvetlenül vagy vezeték nélkül összekapcsolhatók sokféle eszközzel, például okostelefonokkal, táblagépekkel vagy noteszgépekkel. A vezeték nélküli kapcsolat lehetőséget ad a kamera távoli vezérlésére, ezzel a jelenetek szabadon, távolról nézhetők és kényelmesen továbbíthatók FTP-n, anélkül, hogy bármilyen további szoftvert kellene telepíteni. Az új CameraAcces funkcióval még az is lehetséges, hogy a kamera WiFi-n keresztül kevésbé jó minőségű „helyettesítő” fájlokat küldjön egy másik eszközre, felgyorsítva ezzel a tartalmak (pl. a azonnali hírek) megosztását.

Az XF205-ben emellett a csatlakozási lehetőségek választható 3G-SDI/HD-SDI, Timecode és Genlock terminállal bővülnek, így az eszköz könnyedén beilleszthető egy többkamerás rendszerbe, illetve jól integrálható más televíziós berendezések közé.

A Canon Europe Professional Marketing részlegének igazgatója, Kieran Magee szerint:„Az új XF205 és XF200 az XF-család következő természetes fejlődési lépése, amely jobb funkcionalitást kínál, illetve egy újabb fokozattal javítja a vizuális és hangkimenet minőségét. Az XF kameracsalád nyújtotta rugalmasság már eddig is nagyon sokféle felhasználót szolgált. A mostani termékekbe beépített új funkciók még több választási lehetőséget és még nagyobb kreatív szabadságot fognak kínálni, sokkal többet és nagyobbat, mint amit a hasonló kompakt kameráktól korábban megszoktunk.”

 

Elérhetőség

Az XF205 és XF200 Európában 2014 júliusának közepe táján lesz elérhető. A termékekkel a NAB 2014 rendezvényen ismerkedhetnek a látogatók.

  • 20-szoros, f/1,8 nagy látószögű zoomobjektívek nagyszerű távoli felvételek készítéséhez
  • A HD CMOS Pro érzékelő kiváló képminőséget garantál, még gyenge megvilágítás mellett is
  • Könnyű, kompakt kivitel, 3 rekeszállító gyűrűs működéssel és forgó markolattal
  • A pontos megfigyelést az OLED kijelző és az 1,23 millió képpontos képkereső teszi lehetővé
  • Könnyű tartalommegosztás a beépített Wi-Fi-n vagy Etherneten keresztül; proxy fájlok közvetlen rögzítése egyéb eszközökön
  • Kettős formátumú rögzítés: szabványos 50Mb/s MPEG2 kodek és MP4 közvetítése HD-ben vagy SD-ben
  • Genlock, Időkód és 3G-SDI terminálok több kamera integrálásához
  • A nagy dinamikatartományú gammabeállítással elkerülhető a túlexponálás
  • 4-csatornás hangrögzítés; 2 XLR bemenet
  • Infravörös felvételkészítési mód korszerű IR-lámpával