Samsara – történet és szöveg nélküli film a Baraka, Koyaanisqatsi, Chronos alkotóitól


A blogunk előző híreinek egyike arról a szomorú tényről tudósított, hogy pár hónapon belül megszűnik a Fujifilmnél a film nyersanyagok gyártása.
Augusztus vége óta látható a mozikban külföldön a Samsara, ami a ma már igen ritka 65mm filmnyersanyag adta felbontásra és képminőségre épít, egy történet és szöveg nélküli, csupán a vizuális tartalomból építkező alkotás, amit eddig csak fesztiválokon vetítettek.
A Baraka (Koyaanisqatsi, Chronos) alkotói készítették, 5 év forgatással, Panavision Super 70 system 5-perf 65mm negatív filmre forgatva és ahol ez lehetséges a mozikban 4k digitális felbontásban vetítve. Az utómunka, finiselés is 4k-ban készült.
Anno a Barakát is 65mm-re forgatták, de 70mm pozitív film formátumban vetítették a mozikban, csak hát ma már a 70mm-es print disztribúciója olyan drága lenne, hogy azt még a nem kis költségvetéssel készült film disztributorai sem vállalták magukra. A Samsara még a leggonoszabb kritikák szerint is elképesztő minőségben vetíthető, még ha a 4k esetleg nem is adja vissza a 65mm-es negatív nyersanyagból készült a mozikba már 70mm-es pozitív film formájában kerülő alkotás minden eredeti szépségét …
Az Arrow Films és Spirit Entertainment minapi bejelentése szerint december 26-án jelenik meg a Blu-ray kiadás, amelynek minden képkockáját 8k felbontással szkennelték be az eredeti 65mm filmből, ebből készült egy 4k felbontásra konvertált verzió és ebből enkódolják a Blu-ray és a DVD lemezeket, várhatóan a hagyományos mellett nagyobb felbontású 96k/24 bit vagy 192k/24 bit hanggal. A zenét Lisa Gerard, Michael Stearns és Marcello De Francisci jegyzik.
Az előzetes a film honlapján is megtekinthető:
Itt található egy kis film a koncepcióról is:
Image
( erősen Avidnek látszó vágórendszer a háttérben:) )
Sok érdekességet tartalmaz a The Verge cikke is:
Nem találtam nyomát, hogy idehaza terveznék a vetítését.
A Blu-Ray kiadvány december 26-i szállítással többek között az Amazonon és az HMV-nél is előrendelhető jelenleg:
A film biztosan ki fog váltani vitákat, a képi szépseget lesznek, akik öncélúnak találják majd.
Image
A religious aspect in SamsaraSamsara explores a belief present in many of the asian religions and other beliefs such as Scientology that, life and birth is a continuous process wherein the soul is transferred from one body to another. The movie also highlights belief of life after death in some of the scenes such as the sequences of gun manufacturers, gun shaped coffin and infant being baptized. It also depicts a religious belief of ‘karma’ meaning action, present in Hindu, Jain, Sikh and Buddhist religions, which causes entire cycle of cause and effect.Fricke’s earlier works like Koyaanisqatsi, Chronos and Baraka are hard to forget and this movie joins their legacy.”

2 thoughts on “Samsara – történet és szöveg nélküli film a Baraka, Koyaanisqatsi, Chronos alkotóitól

    1. Kicsit zavaros, ahogy a 65mm, 70 mm kérdését kezelik, de a film végén ezt írják: ” All “Samsara” images were photographed entirely on 65mm film, digitally oversampled at 8k Ultra High Resolution…” Vagyis valószínűleg 65mm volt a negatív film nyersanyag és ha nem lenne 4k a disztribúció módja, akkor 70mm pozitív kópia kerülne a mozikba. Amúgy persze teljesen mindegy, valószínűleg bármelyik formátumban levetítve lélegzetelállító a látvány.

Comments are closed.