München 2012: MSB Technology – The Analog DAC


Furcsa név: az analóg DAC. Ügyes bon mot, de talán több lesz annál, mint egy trükkös név vagy promóciós ötlet, a használatához jelentős bátorság és magabiztosság kell. Persze ha van a világon gyártó, aki a digitális konverterek világában joggal bízhat magában, az az MSB Technology.

Ebben a D/A konverterben a gyártó igyekezett mindazokat a technológiákat és tapasztalatokat kombinálni, amik a Platinum sorozatú konvertereket a világ minden táján elfogadott referenciává és elismert csúcskészülékké tették.

Az Analóg DAC-ban minden benne van, amit az MSB megtanult az elmúlt közel 3 évtized folyamán a digitális hangreprodukcióról, csupán egy kompromisszumot kötöttek a Platinum sorozathoz képest: feladták az upgradelhetőséget, miközben moduláris felépítés segítségével maximalizálták a testreszabhatóságot. Integrálták a létra DAC megoldást a ma ismert legfejlettebb órajel generátor használatával és 80 bites algoritmust használó DSP-alapú digitális szűréssel, elegáns és a jel-zaj viszonyt segítő, kiválóan árnyékolt, valamint mechanikus rezgéseket elvezető és az egységes hőeloszlást garantáló tömör alumínium ház és ebben kialakított kamrák használatával. A létra DAC tökéletes működéséhez fontos az egységes hőmérsékletet garantálni a “létra” elemei számára.

A DAC moduláris felépítésű. Ez azt jelenti, hogy maximum 3 bemeneti modult és két kimeneti modult lehet használni. A bemeneti modulok belső csatlakozása I2S szabványú és a külső csatlakozásuk lehet: SPDIF, Toslink, AES/EBU, USB2 max 384 kHz-ig, impulzus trafóval leválasztott MSB Network, valamint analóg sztereó bemenet. A modulok igény szerint, akár bekapcsolt állapotban is cserélhetőek, vagyis felhasználónak több modulja is lehet, mint amennyit fizikailag egy időben a gépbe lehet dugni. Az analóg bemenetet nem digitalizálják természetesen, hanem közvetlenül csatlakozik egy nagy sávszélességű választó kapcsolón keresztül az opcionális precíziós hangerőszabályzóhoz, mely megvásárlásakor egy analóg bemenetet is kap az ember az opció részeként.

A korszerű rendszerintegrációs és távvezérlési igényeknek megfelelően a DAC számos, akár web-alapú távvezérlési opciót is kínál, nemcsak RS232 csatlakozással, de CAN busz felülettel is vezérelhető külső eszközök használatával, de használható az MSB saját wifis rendszervezérlőjével is. Így mind az Androidos, mind az iOS – alapú eszközök, tabletek is használhatóak távvezérlési célokra. A gyártó természetesen hagyományos infra távvezérlőt is ad az eszköz mellé és létezik opcióként megvásárolható extra kivitelű távvezérlő is.

Az analóg hangerő szabályzó és a kimeneti fokozat kialakítása a gyártó szerint feleslegessé teszi a drága analóg előfokot, ebben persze biztosan megoszlanak majd a felhasználói és tesztelői vélemények.

Az MSB-re jellemző nagy gondossággal lett kialakítva a tápellátás is. A Platinum DAC család esetében már ismert lineáris tápegység további finomításokkal és optimalizációval külön házban kapott helyet.

Az eszköz várhatóan június második felében lesz szállítható, rendelni már most is lehet.

Műszaki adatok:

– 3 bemeneti csatlakozó aljzat – bemeneti modulok: Toslink, Koax SPDIF, AES/EBU, MSB Network, MSB Pro2S 32 bit, USB2 384 kHz/24 bit (bármely 3, tehát akár 3 db AES modul is használható egyidejűleg)

– Analóg bemenet (része a hangerőszabályzás opciónak)

– Hangerőszabályzás opció: 1 dB osztású lépcsős szabályzó, -69 dB-től +9 dB-ig

– Dinamika tartomány: 133 dBA

– Zajküszöb: jobb, mint 145 dB

– THD+N: 0,004

– Jel-zaj viszony: 137 dB

Az aktuális bruttó árak megtalálhatóak a Penna-Poor honlapján:

http://penna-poor.hu/termekek/msb-technology