Hat kategóriában hat Canon modellt díjazott a TIPA zsűrije 2012-ben


Budapest, 2012. április 17. – Hat különdíjat nyert el a Canon a világ vezető fényképészeti kiadványainak szövetsége, a Technical Image Press Association (TIPA) által odaítélt kitüntetések közül – jelentette be a cég. A megelőző évben megjelentetett legjobb termékeket elismerő TIPA-díjakat az iparág legáhítottabb kitüntetéseinek tartják. A 2012-es díjak ismét méltatták a Canon széles portfóliójában jelen lévő minőséget, így a forradalmian új Cinema EOS családot is.

A TIPA a világ vezető fényképészeti kiadványainak szerkesztőiből álló zsűrije évente – az innovációtól a kialakításon át az általános termékminőségig minden szempontot figyelembe véve – értékeli a legújabb termékeket. A zsűri az elmúlt 12 hónapos időszakban bemutatott legkiemelkedőbb termékeket díjazza, és ebben az évben hat önálló kategóriában a Canon következő modelljeit részesítette elismerésben:

  • A legjobb professzionális DSLR-gép: Canon EOS-1D X
  • Legjobb felsőkategóriás kompakt fényképezőgép: Canon PowerShot G1 X
  • Legjobb professzionális DSLR-objektív: Canon EF 8-15mm f/4L USM halszem
  • Legjobb multifunkciós fotónyomtató: Canon PIXMA MG8250
  • Legjobb video DSLR: Canon EOS 5D Mark III
  • Legjobb professzionális videokamera: Canon EOS C300 digitális filmkamera

„Nagyszerű eredmény, hogy a TIPA hat díját is begyűjthettük. Az elmúlt év kivételes volt a Canon számára: egy sor úttörő terméket jelentettünk be, így például a mérföldkőnek számító EOS C300-at és a régóta várt EOS 5D Mark III gépet” – nyilatkozta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális marketing részlegének igazgatója. „A TIPA-zsűri fantasztikus reakciója jól jelzi a Canon elkötelezettségét a kiemelkedő minőségű képalkotás mellett, valamint hogy valóban lenyűgöző fogyasztói és professzionális termékeket készítettünk.”

A Canon díjnyertes termékeinek értékelése után a TIPA-zsűri az alábbi hivatalos véleményt közölte:

A legjobb professzionális DSLR-gép: Canon EOS-1D X

A Canon új, csúcskategóriás professzionális DSLR gépe a teljes méretű érzékelő kreatív előnyeit egyesíti nagy sebességgel és nagy érzékenységgel a profi hír-, sport- és természetfotósok igényeinek kiszolgálásához. A 18 MP CMOS érzékelőt és két DIGIC 5+ képfeldolgozó processzort tartalmazó EOS-1D X a képminőség és a másodpercenkénti akár 14 képes nagy felvételkészítési sebesség jól kiegyensúlyozott kombinációját kínálja. Az alap ISO-érzékenységi tartomány (100-51200) mindkét irányban kiterjeszthető, a szélső értékek ISO 50 és 204800 is lehetnek. Az új fejlesztésű, 61 pontos, 41 kereszt típusú érzékelőt autofókusz-rendszer a valaha készült leggyorsabb és legpontosabb: a fényképezőgép még alacsony megvilágítás esetén is képes felismerni és követni a gyorsan mozgó tárgyakat. Full HD videofelvétel és beépített Ethernet-kapcsolat egészíti ki a professzionális modellt.

Legjobb felsőkategóriás kompakt fényképezőgép: Canon PowerShot G1 X

A jó képminőséget szokás a cserélhető objektívekkel társítani, de az igazság az, a két dolog között nem feltétlenül van kapcsolat. A Canon felismerte, hogy sok fotós szeretne DSLR-hez hasonló képminőséget, de kompakt stílusú házban, kiváló minőségű, nem cserélhető zoom objektívvel. A PowerShot G1 X-ben egy nagy, 4:3 képarányú, 14,3 megapixeles, 18,7 x 14 mm-es CMOS-érzékelő található – hasonló az EOS DSLR-modellekben használt APS-C érzékelőkhöz. Az eredmény egy olyan kompakt fényképezőgép lett, amelyik alacsony megvilágítási szint esetén is kiváló minőségű képeket készít.

Legjobb professzionális DSLR-objektív: Canon EF 8-15mm f/4L USM halszem

A halszemoptikákkal lenyűgöző, extrém látószögű képek készíthetők. 24×36 mm-es, teljes méretű érzékelővel felszerelt DSLR-fényképezőgépekkel a EF 8-15mm képes akár teljes méretű, akár kerek „halszem”-képek készítésére. Kisebb érzékelők esetén lefedi a teljes képkockát. 180 fokos látómezője kivételes kreatív felvételi lehetőségeket biztosít. A Canon felsőkategóriás, L sorozatú objektívjét kivételes optikai kidolgozás, minőség és tartósság jellemzi. A szabadalmaztatott SubWavelength Structure Coating (SWC) bevonat csökkenti a szellemképességet és a csillanásokat, a kiegészítő fluortartalmú felületkezelés pedig megkönnyíti a nagy előoldali elem tisztítását.

Legjobb multifunkciós fotónyomtató: Canon PIXMA MG8250

Vonzó kivitelével és tovább bővült csatlakozási lehetőségeivel –immár az új PIXMA Cloud Link is használható és mobilkészülékekről is lehet vezeték nélkül nyomtatni – a Canon PIXMA MG8250 fotólabor minőségű nyomtatást kínál, mégpedig lenyűgöző sebességgel. A nyomtatófej 1 pikoliteres cseppeket nyomtat és akár 9600 dpi felbontásra is képes. A hat tintával dolgozó rendszer pigmentfeketét, valamint fekete, magenta, világoskék, sárga és szürke tintát használ, a szemcsézettség nélküli, sima, színes, 10×15 cm-es fényképe mindössze 20 másodperc alatt végrehajtott kinyomtatásához. Része a csomagnak egy CCD lapolvasó is, amely 4800 x 9600 dpi felbontással képes a 35mm-es filmeket beolvasni, ami igencsak kívánatos eszközzé teszi ezt a multifunkciós gépet a fényképezés minden rajongója számára.

Legjobb video DSLR: Canon EOS 5D Mark III

A Canon EOS 5D Mark II megváltoztatta a fényképezés világát. A digitális állóképek és videók immár nem két külön világ, nem kell hozzájuk két eltérő rendszert használni. A felhasználók az adott pillanatban maguk dönthetik el hogy állóképet vagy videót (netán mindkettőt) akarnak rögzíteni, ugyanazzal a kamerarendszerrel. Az EOS 5D Mark III ezt az élményt fokozza tovább az újonnan tervezett, 61 pontos AF- és a 63 zónás fénymérő rendszerével, valamint az új, 22 megapixeles, elképesztően nagy ISO-érzékenységű érzékelőjével. További, a filmkészítést segítő funkciók a kézi expozícióvezérlés, valamint a nagy bitsebességű videotömörítési funkciók kibővített készlete: a gép kezeli a képkockán belüli (ALL-I) és kívüli (IPB) eljárásokat is.

Legjobb professzionális videokamera: Canon EOS C300 digitális filmkamera

A forradalmi C300 elkészítésénél a Canon számos területen – érzékelők, képfeldolgozó processzorok optikák – szerzett szakértelmére támaszkodott. Az eredmény egy új, mérföldkőnek számító videokamera-technológia, amely kétféle változatban érhető el: Az EOS C300 EF-foglalattal van felszerelve a cserélhető objektívekhez, az EOS C300 PL pedig PL-foglalattal. Kifejezetten ehhez a rendszerhez készült egy nagyfelbontású, 8,3 megapixeles, Super 35mm-egyenértékű CMOS-érzékelő. Mindkét változat moduláris felépítésű, és videóobjektívek új családja kíséri.