NAB 2012: AJA újdonságok – új Ki Pro rögzítők és Thunderbolt – HDMI interfész


Mint azt előzetesen sokan várták, az AJA a Ki Pro vonalon további újdonságokat jelentett be: a Ki Pro Rack és a Ki Pro Quad külső digitális AV rögzítőket.

A Ki Pro Rack, mint ahogy azt a neve is mutatja, a Ki Pro rackes, studió vagy közvetítő kocsi használatra szánt változata. Szolgáltatásaiban gyakolatilag megegyezik a Ki Proval, azzal a különbséggel, hogy a kiállítás első napján letölthetővé váló firmware upgrade segítségével DNxHD 35, 120 és 185x (Amerikában 36, 145 és 220x) tömörítéssel is tud rögzíteni a már ismert ProRes mellett.

A Ki Pro Quad teljesen új, 4k rögzítésre is képes felvevő.

Mind 10 bites 4:2:2, mind 4:4:4 felvételi módok lehetséges 4k-ban, de ezen túlmenően tud a szerkezet 4k raw rögzítést is. Ehhez a rögzítőn található az SDI mellett egy Thunderbolt csatlakozás is. Így a meglehetősen nagy méretű 4k felvételek közvetlenül egy Thunderbolt csatlakozós háttértáron is rögzíthetőek.

Talán nem véletlen, hogy az AJA honlapján számos fotón a Canon C500 kamerával együtt mutatják az új rögzítőt, aminek segítségével lehet olyan workflowt kialakítani, amiben raw DPX file-okat rögzítenek a kameráról egyenesen a számítógépbe a Thunderbolton keresztül:

A HD-ben rögzíteni akarók számára jó hír, hogy egyidejűleg 4 HD 1080p stream rögzítése is lehetséges a tárolásra használt SSD tárolókon, akár tömörítetlen, akár ProRes akár DNxHD formátumokban.

Ha már a Thunderboltos csatlakozást emlegettük, akkor  érdemes megemlíteni a miniatűr, T-Tap névre hallgató Thunderbolt / HD-SDI (HDMI) kimenet átalakítót.

Igen olcsó lesz, várhatóan 100e Ft alatt lesz a hazai bruttó ára.