NAB 2012: EOS-1D C: 4K felbontású videófelvételre képes DSLR-kamerával bővíti a Canon a Cinema EOS rendszerét


EOS-1D C: 4K felbontású videófelvételre képes DSLR-kamerával bővíti a Canon a Cinema EOS rendszerét

Budapest, Magyarország, 2012. április 12. – Bemutatkozott az új EOS-1D C, a filmes, tévés és nagyfelbontású produkciós iparágakat megcélzó digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép – jelentette be ma a Canon. A kiemelkedő videóminőséget, javított alacsony megvilágítású teljesítményt és a filmhez hasonló dinamikatartományt kínáló, kompakt és könnyű EOS-1D C képes a fényképezőgépen belüli 4K (4096 x 2160 képpontos) felbontású videók rögzítésére 4:2:2 arányú színmintavételezéssel, még nagyobb kreatív szabadságot kínálva a filmes szakemberek számára.

A saját kategóriát teremtő SLR fényképezőgép, az EOS-1D C egyedi és igen jól hordozható, a kiváló minőségű videók rögzítésére optimalizált megoldást kínál. Tovább növeli a kreatív rugalmasságot a különféle felbontások és képsebességek kezelése. 4K-s videók nyolcbites Motion JPEG tömörítéssel készíthetők 24p sebességgel, Full HD (1920 x 1080) felbontású videók pedig akár 1080/60p sebességgel is. A fényképezőgép képes mindegyik felbontásban, így 4K felbontásban is rögzíteni a belső CF kártyára, ezzel is javítva a mobilitást. A videojelek kiküldhetők külső felvevőkre is[i] a beépített HDMI-csatlakozón keresztül, tömörítetlen YCbCr 4:2:2 jelként.

Az EOS-1D C beépítetten tartalmazza a Canon Log Gamma funkciót, amellyel kiváló minőségű videók rögzíthetők bőséges expozíciós térrel és dinamikatartománnyal. A Canon Log Gamma – amely ideális mindazon filmes szakemberek számára, akik a maximális mennyiségű információt szeretnék viszontlátni a képen, de hatalmas méretű fájlok nélkül – már-már a filméhez hasonlatos dinamikatartományt biztosít, minimálisra csökkentve az árnyékok miatt elvesző részleteket és nagyobb fényelési szabadságot biztosítva az utómunkálatok során.

„Az EOS-1D C a Cinema EOS System egy fantasztikus új tagja” – nyilatkozta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális marketing részlegének igazgatója. „A Cinema EOS-ra bemutatása óta a szakemberek visszajelzései nagyon pozitívak, akik nagyra értékelik a képek minőségét és a rendszer kínálta kreatív szabadságot. Az új EOS-1D C tovább bővíti ezeket a kreatív lehetőségeket – ez egy olyan egyedülálló fényképezőgép, amely nagyon sokoldalúan használható, hiszen 4K felbontású videók rögzítését teszi lehetővé egy kompakt vázban. Izgatottan várjuk, hogy mikre lesz a szakmai közösség képes vele.”

A megnövelt teljesítmény és a kreatív rugalmasság kombinációja

Az EOS-1D X alapfunkcióira épülő EOS-1D C kivételes képminőséget és sokoldalúságot kínál, 18,1 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelőjével. A kiváló minőségű videórögzítésre optimalizált érzékelő az operatőrök számára azt a szabadságot nyújtja, hogy a kép felbontását a tárgyhoz vagy a kívánt kimenethez igazíthatják. A 4K felbontású felvétel során a képpontok egy APS-H érzékelő méretének megfelelő területre vágódnak körbe, így nincs szükség a kép átméretezésére vagy nagyítására – ez garantálja a maximális képminőséget. Van lehetőség Super 35 mm-es crop használatára is Full HD felbontású felvételekhez – ez a filmoperatőrök számára lehet kényelmes, akik a Super 35 mm látómezőhöz szoktak.

Az érzékelő nagyszerű minőségben teljesít minden körülmény között. A Canon EF Cinema fix objektívekkel együtt használva speciális, kreatív elmosásra és fényrögzítésre is van lehetőség. Mérete miatt extrém kicsi mélységélesség érthető el, gyönyörűen elmosott hátterekkel, az akár 25600-as ISO-érzékenység pedig kiváló minőséget és csökkentett zajt eredményez rosszul megvilágított helyzetekben is.

A 24, 25, 30, 50 és 60p képsebesség Full HD felbontás mellett további rugalmasságot biztosít a felvételek során, kielégítve az iparág különféle szakembereinek eltérő rögzítési igényeit. Az ipari szabvány időkód- és kodektámogatás, valamint egy sor választható tömörítési eljárás garantálja a kompatibilitást a meglévő munkafolyamatokkal és eljárásokkal, lehetővé téve az egyszerű vágást és fényelést közvetlenül a felvétel után.

Az EOS-1D C egy exkluzív szoftvercsomaggal együtt érkezik, benne olyan programokkal, amelyek révén a fényképezőgéppel felvett 4K/Motion JPEG és Full HD/60p videók kiküldhetők egy külső monitorra,[i] a képminőség romlása nélkül. Lehetséges vele továbbá a Canon Log Gamma funkcióval felvett videók kiküldése egy monitorra normál gamma-beállítás alkalmazása mellett.

További speciális alkalmazások, így például a Picture Style Editor és az EOS Utility is lehetővé teszik a fényképezőgép különféle beállításainak módosítását egy PC-ről. A valós idejű folyamatok, így például a képstílusok szerkesztése és regisztrációja, vagy az eredmények ellenőrzése egy monitoron, kényelmesen elvégezhetők a helyszínen is egy PC vagy akár egy Mac segítségével – lehetővé téve a gyors korrekciót és garantálva a hatékony felvételt és utómunkát.

EF és EF Cinema objektívek – szabadság a felfedezéshez

Az EOS rendszer tagjaként az EOS-1D C kompatibilis több mint 60 EF objektívvel, amelyek mindegyike nagy felbontásra képes, hogy támogassa a 4K-s képek felvételét. Az EF objektívcsalád kivételes kreatív szabadságot kínál, a választható fókusztávolság 8-tól 800 milliméterig terjed. Az EOS rendszer 1987-es elindítása óta több mint 70 millió EF objektív készült – a szám jól jelzi a termékcsalád páratlan minőségét és népszerűségét egyaránt. A Cinema EOS System részeként a Canon bemutatott egy sor 4K EF Cinema objektívet is. A cég egyedi optikai örökségére építve készített olyan élenjáró minőségű objektíveket, amelyek kifejezetten a kiváló minőségű videofelvételekre lettek optimalizálva.

Canon EOS-1D C – a legfontosabb jellemzők:

  • 4K felbontású filmek felvétele
  • 1080p 50/60 képkocka/mp sebességgel; Canon Log Gamma
  • Tömörítetlen HDMI kimenet
  • 18 megapixeles, teljes méretű CMOS
  • Max. 12 képkocka/mp állóképek; 14 képkocka/mp mód
  • 61 pontos AF-rendszer
  • ISO-érzékenység: 100-25600
  • Két DIGIC 5+ processzor
  • Clear View II 8,1 cm (3,2”) átmérőjű LCD-kijelző
  • EF-objektívekkel kompatibilis

 

 

A Canon Europe-ról

A Canon Europe a 120 országban jelen lévő és csak az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA-) régióban 11 ezer embert alkalmazó Canon Inc. regionális értékesítési és marketingszervezete.

 

Az 1937-ben a fogyasztók számára a lehető legjobb fényképezőgép készítésének határozott céljával megalapított Canon fáradhatatlan szenvedélye a képek iránt mára számos más piacra is kiterjesztette a cég technológiáit és világelsővé tette mind a fogyasztói, mind az üzleti képalkotási megoldások terén. Megoldásai között termékek széles köre található meg, a digitális kompakt és tükörreflexes fényképezőgépektől a professzionális objektíveken és hordozható röntgenkészülékeken át a multifunkciós és nagyüzemi nyomtatókig, amelyek mindegyikét egy sor értéknövelő szolgáltatás egészíti ki.

 

A Canon komoly összegeket fektet a kutatásba és fejlesztésbe, hogy a lehető legfunkciógazdagabb és innovatívabb termékekkel és szolgáltatásokkal elégíthesse ki ügyfelei kreatív igényeit. Az amatőr fotósoktól a professzionális nyomdákig a Canon minden vásárlójának segít kielégíteni a képek iránti szenvedélyét.

 

A Canon hisz abban, hogy a társadalom és a környezet érdekeinek szem előtt tartása a jó üzleti gyakorlat szerves része. Ezt testesíti meg a cég vállalati filozófiája, a Kyosei – „a közös cél érdekében történő összefogás és együttműködés”.

 

További információ a Canon Europe-ról:

www.canon-europe.com

 


[i] SDI-csatlakozóval felszerelt PC szükséges hozzá


[i] Kivéve a 4K-s videót