Apple: “Mastered for iTunes”


Fejébe vette az Apple, hogy javítani fog az általa kínált AAC Plus enkódolású zenei file-ok minőségén. A rájuk jellemző trükkös módon nem a kézenfekvő megoldást választották, hogy nagyobb bitrátát kínáljanak, hanem inkább megpróbálják jobban kihasználni a 256 kbps bitrátát.

Az alábbi interjúban Bob Ludwig a híres hangmérnök erről az elképzelésről is és számos más, a modern masteringgel kapcsolatos érdekességről is beszél.

Az Apple “Mastered for iTunes” eljárás lényege, hogy ezentúl nem a CD maszterek 44,1 kHz 16 bites file-jait, hanem az eredeti nagy felbontású (akár 96 kHz vagy afölött) 24 bites master felvételt fogják használni alapként, mivel az AAC tömörítési eljárás ki tudjja használni a teljes 24 bites dinamika tartományt. Ráadásul felismerték, hogy a 16 bites eredetiből enkódolt korábbi AAC file-ok trackenként számos alkalommal klippeltek (a klippelés digitális torzítás, ami akkor jelentkezik ha a felvétel kivezérlési szintje eléri a 0 dB-t) ott is ahol a tömörítetlen eredeti még éppen nem torzított, akár egy másodpercen belül többször is.   Az Apple kifejlesztett egy ezt figyelő szoftvert, ami alapján a hangmérnök a tömörítés előtt ezeken a helyeken be tud avatkozni és akár a decibel töredékével is képes az adott ponton csökenteni a kivezérlés szintjét, hogy elkerülje a klippelést. Bob Ludwig szerint ennek az új eljárásnak a hatása drámai, és adott esetben az új módszerrel tömörített AAC file jobban is szólhat bizonyos esetekben, mint a 16 bites tömörítetlen CD rip….

http://positive-feedback.com/Issue58/ludwig.htm

Szintén ebben a témában szólaltatja meg az Ars Technica a Masterdisk vezető mérnökét, Andy VanDettet, aki a Rush felvételeinek kiadása kapcsán beszél sok minden egyéb mellett az Apple törekvéséről is. A legfontosabb része talán a leírtaknak a számos további érdekesség mellett, hogy kifejezetten ajánlja, támogatja az Apple a 96 kHZ/24 bites masztereből történő AAC tömörítést.

http://arstechnica.com/apple/news/2012/02/mastered-for-itunes-how-audio-engineers-tweak-tunes-for-the-ipod-age.ars/1

Az új ajánlás alapján készült első iTunes Music Store-ból letölthető AAC Plus felvétel a Metallica Beyond Magnetic tavaly decemberben megjelent kiadványa volt. Több zenei kiadó már be is jelentette, hogy számos albumot ismét megjelentetnek az iTunes Music Store-ban, az új eljárás szerint feljavított minőségben: Paul McCartney, U2, Bon Jovi, John Coltrane, Lana Del Ray, The Decemberists, Jane’s Addiction, Wilco, Taylor Swift, Beck, Nirvana, Diana Krall, Herbie Hancock albumai például, de megjelenik a teljes Pink Floyd életmű is a feljavított AAC Plus tömörítéssel.

Minden kezdeményezést, ami a jobb minőségű, több élményt adó zenehallgatást elősegíti, örömmel kell fogadni. A nagy felbontású maszterek használata igen pozitív fejlemény és előbb vagy utóbb talán magukat a maszterek bithelyes másolatát is meg lehet majd venni az iTunes Music Store-ból is, mint ahogy ez már lehetséges az egyre népszerűbb HDTracks és más hasonló az eredeti nagy felbontású maszterek másolatait kínáló portálok esetében.