CES 2012: Parasound zDAC


Las Vegasban látható volt a Parasound és az Atlantic Technology közös szobájában az új, mini D/A konverter, a zDAC. A már jól megszokott 1U magas, fél rack szélességben a z sorozat többi darabjához illesztve megjelent a zDAC.

A képen legfelül látható eszközről van szó, alatta eggyel pedig nem kevésébé érdekes, az ősszel bemutatott új zPhono USB (329 USD amerikai nettó ár, idehaza kb bruttó 120e Ft), ami egy A/D konverterrel és USB interfésszel egybeépített RIAA korrektor.

A zDAC rendelkezik USB, optikai és koax SPDIF bemeneti csatlakozásokkal és az analóg kimenetei között az ebben az árkategóriában szokatlan szimmetrikus XLR is megtalálható a jól megszokott RCA mellett. Az USB aszinkron számítógépes interface max 96 kHz/24 bites mintavételezésig dolgozik és a DAC minden egyéb digitális bemenetén fogadja az akár 192 kHz/24 bites mintavételezésű digitális jeleket is.

Jó hír továbbá még, hogy a D/A konverter rész és az analóg rész a közel kétmilliós ultra high-end minőségű Parasound CD játszó, a a CD-1 megoldásán alapul, elhagyva annak Linux operációs rendszer alapú, memóriából lejátszást tudó üzemmódját és valamivel egyszerűbb tápegységet és órajelgenerátort használva.

Az ára az igen barátságos kategóriába tartozik majd, várhatóan az amerikai nettó, helyi adó nélküli ár 450 USD lesz, nálunk ez valahol 150e Ft körül várható ÁFÁ-val, vámmal.

Ne felejtkezzünk el a hasonlóan kedvező árú és különleges zCD-ről sem, ami a z méretben épített CD játszó, és kiváló forrása lehet a zDAC-nak. 

Megjelent a zPre névre hallgató z sorozatú előfok is, új, a Parasound Classic eszközeihez hasonlító ezüst színben és desktop kivitelben a szokásos fél rack helyett.

A Parasound CD-1-ről, az igen különleges Linux operációs rendszerű cd játszóról már adtunk korábban is hírt, de sok érdeklődőt vonzott Las Vegasban is.