A maja zenei skála is más, mint az általunk használt


Zeneszakértők 125 maja hangszert tanulmányoztak és próbáltak ki. Szerintük még a maja zenei skála is más, mint az általunk használt.

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) Francisca Zalaquett vezette kutatócsoportja rekonstruálta, milyen hangokat szólaltathattak meg a maják különböző szertartásaikon, például temetéseken, esőért könyörgő vallási ünnepeiken stb. Ehhez az eddig előkerült hangszereiket – furulyákat, sípokat, trombitákat, kürtöket, csörgőket, csengettyűket, úgynevezett zenélő kagylókat – szólaltattak meg.

A vizsgálat során profi zenészek próbálták megállapítani, miként kellett ezeken a hangszereken játszani, illetve ezek alapján rekonstruálni zenei skálájukon a hangokat és félhangokat.Kiderült, hogy a maják hangtartománya eltér a ma általánosan használt hétfokú diatonikus skálától, sőt minden más ismerttől is, tulajdonképpen egy önálló maja skálát azonosítottak.

 

Forrás:

http://juharizsuzsanna.blog.hu/2011/12/18/ok_maskepp_muzsikalnak?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_12_18&utm_campaign=index