Canon EOS Cinema C300 HD kamera – európai bejelentés és bemutató Berlinben


A Canon Magyarország jóvoltából abban az igen nagy megtiszteltetésben lehetett részem november 22 és 23-án, hogy a helyszínen lehettem részese az új Cinema sorozatú EOS C300 HD kamera és számos új optika berlini bemutatkozásának.
A két napos kirándulás során sokféle összeállításban és szituációban kézbe vehettük, kipróbálhattuk és még felvételeket is készíthettünk az igen ígéretes új kamerával és kiegészítőivel.

A 8,29 megapixeles, az APS-C érzékelőknél valamivel nagyobb (24.4×13.5mm) és a full frame 35-ös érzékelőnél valamivel kisebb úgynevezett Super 35 CMOS érzékelővel felszerelt új kamera talán minden eddig piacra került versenytársával szemben a leginkább videós feladat kompatibilis, a kezelhetősége a broadcast videózásban felnőtt operatőröket sem kényszeríti olyan kompromisszumokra, amiket esetleg a hagyományos fényképezőgépes és előző generációs nagy érzékelős kameráknál esetleg meg kellett szokniuk, miközben sem a fotózás, sem a filmkamerák felől érkezőknek nem kell lemondani a megszokott képminőségről és már meglévő kiegészítőik felhasználásáról. Az EOS C300 mellett ha vitrinbe zárva is, de láthattuk egy várhatóan a jövő nyáron megjelenő 4k felbontású videót is rögzíteni tudó fényképezőgép  prototípusát is.


A 3 CCD-s broadcast videókamerák működését idéző RGB színfeldolgozás mellett talán az egyik legfontosabb jellemző a CF kártyára történő XDCAM HD 4:2:2 50 Mbps bitrátájú rögzítés. Ezáltal a felvételek igen egyszerűen utómunkázhatóak, fényelhetőek minden manapság használatos HD-t is tudó vágó – és finiselő rendszerrel.

Aki próbált már eligazodni vagy konvertálni a sokféle AVCHD, H.264, ProRes, DNxHD, AVCIntra és akár raw rögzítési formátum között az talán megérti, hogy milyen bölcs döntés volt ennek a rögzítési formának a kiválasztása a gyártó részéről. Ez megnyitja az utat kis és nagy televíziók, broadcasterek számára és egyszerű munkafolyamatokat kínál az adásba játszáson keresztül az adatszalagos archiválásig. A menürendszer, és a tömörítési eljárás már jól bevált a Canon XF sorozatú (100,105, 300, 305) kameráknál, a gyártó számottevő gyakorlatot szerzett az elmúlt évek során a használatában, így a prototípus kipróbálásakor nem éreztem semmilyen lassúságot vagy a beta verziókra jellemző bizonytalanságot. A kamera képminősége egyszerűen fantasztikus, az érzékenysége az ott látottak alapján még az 5D Mk II -t is túlszárnyalhatja. Van valami felemelő abban, ha egy totálisan sötét, fény nélküli  jelenetnél ISO 16000 beállításnál sem lát az ember zajt a monitoron.

A Canon ígérete szerint az EOS C300 az első tagja a Cinema sorozatnak, európai nettó ÁFA nélküli ára valahol a 12 – 15.000.- Euro nagyságrendjében várható, szállítás január második felében és a bejelentések szerint számos további újdonság várható a jövőben ezen a termékvonalon.

A következő napokban további információkat, műszaki részleteket, a bemutatón készült rövid videót, fotókat is közlünk majd e helyen, sőt szó van a közeli jövőben hazai bemutatókról, kipróbálási lehetőségekről is.

A Canon Magyarországnak ezúton is köszönöm a fantasztikus lehetőséget és a tökéletes szervezést.

A Canon Magyarország hivatalos sajtóközleménye a Cinema sorozat megjelenéséről:

https://koscsof1.wordpress.com/2011/11/07/a-canon-belep-a-filmiparba/