Öt tévé ellen indult eljárás az üvöltő reklámok miatt – az Index cikke


Az NMHH mérései szerint szeptemberben öt csatorna szegte meg rendszeresen a túl hangos reklámokra vonatkozó törvényi előírásokat, ezért eljárást indított két közszolgálati és három kereskedelmi csatorna ellen.

A médiahatóság január óta egy saját fejlesztésű szoftver, a Humanoid segítségével méri a reklámok hangerejét. A reklámok hangerejét január elseje óta szabályozza az új médiatörvény, amely szerint a hirdetésnek az átlagos néző által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.

Kritikus hangerőugrás

Az NMHH – bár a törvény lehetővé tette volna – eddig nem büntette a túl hangos reklámok miatt a szolgáltatókat, hanem megvárta a konzultációk végét. Most azonban véget ért a türelmi idő, és az NMHH bejelentette, hogy öt szolgáltató ellen eljárást indítottak.

A Humanoid mérései szerint ugyanis szeptemberben az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, Story TV és az m1 csatornákon rendszeresen észlelte a kritikus hangerőugrásokat, annak ellenére, hogy a méréseket bármely szolgáltató nyomon követhette a médiahatóság erre a célra készített honlapján. Ez azonban úgy tűnik, hogy nem tartotta vissza a csatornákat a normaszegéstől.

A médiahatóság a vizsgálatok lefolytatása után határozatban dönt majd arról, hogy az egyes csatornák esetében mekkora volt a jogsértés, a büntetések a figyelmeztetéstől a pénzbírság kiszabásáig terjedhetnek.

http://index.hu/kultur/media/2011/11/13/ot_teve_ellen_indult_eljaras_az_uvolto_reklamok_miatt/