Lemondott az Apple elnök-vezérigazgatója


Steve Jobs saját bevallása szerint nem képes már ellátni a cég vezetésével járó feladatokat, ezért Tim Cook fogja átvenni szerepét. Jobs elnökként folytatja a jövőben a munkát.

Lemondott az Apple cég elnök-vezérigazgatói tisztjéről Steve Jobs, mivel saját bevallása szerint nem képes ellátni az ezzel járó feladatokat. Jobsot Tim Cook, a gyártó ügyvezető igazgatója váltja a cég élén, aki hosszú betegszabadsága miatt korábban is helyettesítette a cégalapítót. Steve Jobs az Apple elnökeként folytatja munkáját a jövőben – idézi a BBC-t az Origo.

Steve Jobs a hetvenes években alapította meg társaival az Apple céget, és alkotta meg az egérrel vezérelhető grafikus kezelőfelületével akkoriban úttörőnek minősülő számítógépet. A szakember a nyolcvanas évek közepén távozni kényszerült a vállalattól, de 1996-ban újra visszakerült az Apple-höz, miután NeXT nevű PC-gyártó vállalkozását az felvásárolta.

Jobs 2000-től 2009-ig folyamatosan az Apple élén dolgozott, vezetése alatt a gyártó több kultikus terméket – többek közt az iPod zenelejátszót és a monitorral egybeépített iMac számítógépet – is kidolgozott. Steve Jobs 2009-ben hosszabb betegszabadságra ment azután, hogy májátültetést hajtottak végre rajta, néhány évvel korábbi hasnyálmirigy-rákjának kezelését követően. Az idén 55 éves Steve Jobs azóta már visszatért, és több új terméket – többek közt az iPad táblagépet – is személyesen mutatott be, de idén január 17-én újabb betegszabadságot vett ki. Steve Jobs az Apple igazgatótanácsának írt rövid levelében távozását a következőképpen kommentálta: “Mindig is azt mondtam, hogy ha egyszer eljön a napja, hogy már nem leszek képes ellátni feladataimat és hozni a tőlem elvárt teljesítményt az Apple vezéreként, Önök fogják elsőként megtudni. Sajnos, ez a nap most eljött, ezennel lemondok az Apple elnök-vezérigazgatói tisztjéről.”

Betegszabadságai alatt Jobsot korábban is Tim Cook helyettesítette, de az Apple-vezér a fontosabb termékeket mindig maga jelentette be, bár visszatérését követően tapasztalt jelentős testsúlycsökkenéséről a sajtó korábban is cikkezett. Ugyanakkor Steve Jobs a levélben arra is kitért, hogy ha az igazgatótanács beleegyezik, a jövőben is betöltené a vállalat elnöki tisztségét, és Apple-alkalmazott is maradna – ezeket az igazgatótanács azonnali hatállyal jóvá is hagyta.

Tim Cookot, az Apple új elnök-vezérigazgatóját maga Jobs ajánlotta az igazgatótanács számára utódjaként, és üzenetében úgy fogalmazott, hogy úgy véli, a cég legfényesebb és leginnovatívabb napjai előtt áll. Szavai szerint legjobb barátait az Apple-nél eltöltött élete során szerezte, és mindenkinek köszöni az együtt eltöltött sok évet.

A BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint Jobs lemondása nem volt váratlan, és a vezetőcsere minimális hatással lesz a vállalat napi működésére. Ennek ellenére a bejelentést követően hét százalékkal esett az Apple részvények árfolyama.

Tim Cook – teljes nevén Timothy D. Cook – egyébként tizenhárom évvel ezelőtt, 1998-ban csatlakozott az Apple-höz, amelynek ügyvezetői tisztségét 2004-től mostanáig töltötte be. A műszaki végzettségű amerikai szakember korábban a Compaq számítógépgyártó cégnél dolgozott, ahol többek közt a vállalat termékeinek, készleteinek és beszerzéseinek nyilvántartásáért felelt. Cook tizenkét évet az IBM-nél is eltöltött, ahol az észak-amerikai gyártást és termékelosztást vezette.

Origo

http://atv.hu/cikk/20110825_lemondott_steve_jobs