Jön a 21 megás mobilnet a T-nél – az Index híre


 

 

Egyre kevesebb lesz az akadály a kiszámítható sávszélességű és jó minőségű, megbízható mobil videó streamelés előtt.

http://index.hu/tech/2011/06/30/jon_a_21_megas_mobilnet_a_t-nel/

Augusztus 1-jétől átalakítja mobilinternet-kínálatát a T-Mobile: a szolgáltató a HSPA+ technológia bevezetésével párhuzamosan a vezetékes internet esetében megszokott módon különböző sávszélességű csomagokat kínál majd. A lassabb csomagokat főleg böngészésre és e-mailezésre ajánlják majd, míg az új konstrukciókat intenzív internetezéshez

A szolgáltató az idén megkezdett hálózatkorszerűsítési beruházás első lépéseként 200 új HSPA+ bázisállomást kapcsolt be eddig. Az átalakítás nemcsak a bázisállomásokat érinti, hanem az átviteltechnika terén is fejlesztést jelent, a Magyar Telekom minden állomás mögött biztosítja a névleges sebesség eléréséhez szükséges átviteli hálózatot is.

A cég közleménye szerint a legmagasabb adatforgalmú helyeken vezetik be először a legfeljebb 21 Mbps letöltési sebességet nyújtó HSPA+-t. Jelenleg ez a technológia Budapest belvárosában, a Balatonnál több városban – így például Siófokon, Keszthelyen, Balatonkilitin –, a megyeszékhelyek közül többek közt Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon, Zalaegerszegen, valamint olyan kisebb települések egyes területein is, mint Abony, Kiskunmajsa, Domaszék, Tiszafüred. Ezek mellett a Magyar Telekom a nyár kiemelt helyszínein, a Balaton Soundon, a T-Mobile Kapcsolat koncerten, a Volt Fesztiválon, a Halászléfőző Népünnepélyen, Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), a Sziget Fesztiválon és a Kajak-kenu Világbajnokságon is biztosítja a HSPA+-szolgáltatást a rendezvények ideje alatt.

Az augusztus 1-jétől bevezetendő, Net & Roll márkanevű csomagokban a nagyobb sávszélesség mellett jóval nagyobb adatmennyiséget is biztosít a szolgáltató, miközben nem korlátozza a hálózaton használható alkalmazások körét (tehát elméletileg minden internetes szolgáltatás, így például a torrent is működni fog). Az újonnan augusztus 30-ig választható RelaxNet XL és az Aranytárskártyás RelaxNet XL előfizetések – beleértve a már meglévő előfizetéseket is – augusztus elejétől automatikusan átkerülnek a Net & Roll L csomagba. A kisebb RelaxNet csomagok előfizetői pedig változatlan sávszélesség mellett promóciósan havi plusz 1 GB felhasználható adatmennyiséget kapnak a szolgáltatótól.

A szolgáltató közölte, hogy az üzleti mobilinternet-portfóliója egyelőre nem változik, de a nagyobb adatmennyiséget biztosító csomagokban elérhetővé válik a 21 Mbps névleges sebességű HSPA+-szolgáltatás.

A T-Mobile szerint a csomagok sávszélesség szerinti differenciálása a vezetékes csomagoknál bevált módszer az ügyfelek tájékoztatására. A le- és feltöltési sebességek jelentős növekedésével a mobilinternet esetében is értelmet nyer ez az osztályozás, amire nemzetközi szinten is egyre több példa van – állítja a cég.

A rivális operátorok eddig nem jelentettek be hasonló csomagokat. Az azonban ismert, hogy a Telenor augusztusban indítja el HSPA+-szolgáltatását Hipernet néven, míg a kísérleti HSPA+-hálózattal már rendelkező Vodafone 2012-re 14,4 Mbps névleges letöltési sávszélesség országos bevezetését ígérte.