Ősztől nem lesznek többé duci figurák a Tv2-n és az RTL Klubon


Képarányt váltanak a nyár végén a kereskedelmi tévécsatornák, így már csak néhány hónapig tart az új tévék tulajdonosait bosszantó “fekete csíkok és duci figurák” harca.

A hagyományos tetőantennával is fogható analóg televíziós csatornákat a régi katódsugárcsöves televíziók 4:3 arányú képernyőjéhez igazítva sugározzák. Azok, akiknek szélesvásznú 16:9 arányú tévéje van otthon, most még kompromisszumokra kényszerülnek. A helyes képarányhoz a képernyő bal és jobb szélén fekete csíkot kell elviselniük, vagy a képernyő széleihez igazított képeken az arányok torzulásával lapos, “duci” figurákkal kell számolniuk.

Erre a problémára a megoldást sokan a digitális átállástól várják. A műszaki feltételek már megvannak, az Antenna Hungária idén tavaszra érte el az előfizetési díj nélküli digitális műsorszórás (MinDig TV) 95 százalékos lefedettségét. A vételhez csupán egy DVB-T MPEG-4 kompatibilis televíziókészülékre, vagy dekóderre, azaz set-top-boxra, valamint egy UHF frekvenciatartományban működő tetőantennára van szükség.

Képarányok tekintetében azonban a földfelszíni digitális műsorszórást választóknak is csalódniuk kell, mert a digitális vétel még nem jelenti azt, hogy a műsorforrás is 16:9 arányú lesz. A jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna televízió sugároz 16:9 arányú jelet. Az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák a digitális rendszerben is a 4:3-as formátumot használják, és ezt azzal magyarázzák, hogy a tévénézők jelentős része, azaz 700 ezer háztartás rendelkezik még analóg készülékekkel.

A készülékváltók száma azonban folyamatosan növekszik, februárban a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel rendelkező háztartások száma meghaladta a 600 ezret, a MinDig TV szolgáltatást használók száma pedig elérte a 200 ezret, amely az összes földfelszíni háztartás 25 százalékát teszi ki – derül ki GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáiból.

Ehhez a trendhez igazodva az RTL Klub augusztus 29-én vált át a 16:9-es képarányra, s várhatóan ezzel egy időben HD tartalmakra is lehet számítani.

“Mind a 16:9-es arányra történő átállás, mind a HD-re való váltás jelenleg is napirenden van, időpontjuk azonban jelenleg még üzleti titok” – mondta az MTI kérdésére válaszolva Megyeri András a TV2 üzletfejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy a pontos időpontot a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén néhány hét múlva ígéri, hogy nyilvánosságra hozza a digitális átállás részletes ütemtervét, és az analóg sugárzás kikapcsolásának időpontját.

Ezután tapasztalhatnak a tévénézők műsorkínálati bővülést – mondta Tóth András az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója.

A földfelszíni televíziós sugárzásra országosan összesen öt csatorna van, ebből hármat még az analóg (MTV1, Tv2, RTL Klub) műsorok foglalnak el, és csupán két csatornán van digitális sugárzás.

A digitális műsorszórás előnye, hogy egy adóberendezéssel egyidejűleg több műsort lehet kisugározni ugyanazon a frekvencián ugyanazzal az adóberendezéssel. A digitális műsorok egy frekvencián való összefogását nevezik multiplexeknek. A Magyarországon választott korszerűbb MPEG-4-es kódolással multiplexenként 8-12 normál felbontású (SD) 16:9 arányú, vagy 3 HD minőségű csatorna átvitele lehetséges. Így az analóg sugárzás megszűnésével 40-45 földi sugárzású csatorna vételére lesz lehetőség.

 

http://index.hu/kultur/media/2011/06/25/keparanyt_valtanak_osszel_a_kereskedelmi_tevek/