Ami nincs a Final Cut Pro X-ben – folyamatosan frissítve a lista


Az FCP X tegnapi megjelenése óta a pro videó közösségi oldalak, fórumok, levelező listák, twitter és ahol csak kommunikálni szokás, szinte felrobbant a rengeteg véleménytől. A gyakorlattal rendelkező, vagy televízióknak dolgozó, broadcast munkafolyamatok keretében vágók mondhatni, igencsak meglepődtek, mennyi fontos szolgáltatás kimaradt az FCP X 1.0 verziójából.

Csak címszavakban a fontosabb hiányosságok:

– nem lehet rendesen, videó monitoron monitorozni, egyenlőre csak a desktopot lehet tükrözni a külső videó monitorra a videó kártyán keresztül. FRISSÍTVE: a desktopról kiküldött képnek sem a mérete, sem a szíbvilága nem felel meg a broadcast elvárásoknak, továbbá RGB – YUV konverzió is történik a videó kiküldésekor.

– Szalagról csak Firewire csatlakozáson keresztül lehet beírni

– nincs batch capture, nem lehet a szalagon a Firewire csatlakozáson keresztül sem ki – és belépő pontot jelölni, csak elindítani lehet a felvételt és leállítani, előre jelölni nem megy. Ha van AJA Kona kártya a gépben, akkor az AJA VTR Xchange alkalmazásával lehet batch capturet végezni. FRISSÍTVE: a Softron Media Movie Recorder Pro szoftver együttműködik az ismert videó kártyákkal és lehet vele batch digitalizálni is.

– nincs közvetlen rs-422 vezérlés FRISSÍTVE: az AJA VTR Xchange vagy a Softron Media Movie Recorder Pro szoftvere segítségével lehetséges az RS422 VTR vezérlés

– nincs fx script

– az ajánlott operációs rendszer a még le sem tölthető 10.6.8 (FRISSÍTVE: MÁR LETÖLTHETŐ)

– 1080p50 felbontás egyáltalán nem támogatott

– nincs multicam

– nincs AAF támogatás

– nincs OMF támogatás FRISSÍTVE: csak az Automatic Duck 500 dolláros konverter szoftverén keresztül)

– nincs végleges AJA Kona kártya támogatás: jelenleg csak a meghajtó szoftverek beta verziói tölthetőek le

– az AJA az FCP X alatt Kona kártyán keresztül csak “preview” minőségűnek fogadja el a videó kimenetet. A Broadcast minőségű kimenethez illetve a a szalagra történő videó kiíráshoz az AJA VTR Xchange alkalmazását kell használni. A szalagról történő beíráshoz szintén. A beírás után keletkező file-okat lehet az FCP X alá importálni.

– nem működik fcp x a Boris fx-szel. A Boris FxPlug nevű plug-in architektúrán keresztül kommunikált az FCP 7-tel. Ez az architektúra nem létezik a FCP X alatt. Mindazonáltal a Motion 5 alatt fut egy új Fxplug 2 architektúra third party plug-inek számára. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a plug-inek és a Boris FX két lépcsőben, a Motion 5-ön keresztül tudnak majd az FCP X-szel kommunikálni. FRISSÍTVE: a NOise Industries az első cég, aki kompatibilis plug-int mutatott be.

– nincs natív XDCAM támogatás (FRISSÍTÉS: egy upgrade leöltése után, két lépcsőben, a médiát duplikálva lehetséges az import. Natívan, átcsomagolás nélkül nem)

FRISSÍTVE: Nincs Arri Alexandra kamera natív támogatás az XML formátum hiánya miatt

FRISSÍTVE: nincs Canon XF-100, 105, 300, 305 xdcam hd támogatás, a Canon media manager szoftver nem működik az FCP X-szel, a megváltozott plug-in architektúrának köszönhetően. A Canon support még nem tudja, mikor lesz új verzió.

– nincs Red raw formátum támogatás

– nem lehet projectet konszolidálni ráhagyással (handle)

– csak komplett projekt szekvenciát lehet a megosztani, publikálni. Ha a vágott anyag egy részét akarja valaki megosztani, akkor azt csak a Compressoron keresztül tudja megtenni.

– nem állítható az ablak elrendezés, csak egy ablakos, egy monitoros lehet, a második monitor videó kimenet lesz, ha van egy AJA Kona kártya a gépben például

– nem lehet a hangot a timeline-n keyframelni

– nincs a hangvágáshoz hullámforma alapú megjelenítés

– nem lehet sok csatornás hangot exportálni Quicktime-ban, csak sztereó vagy surround lehet az export

FRISSÍTVE: a surround lehallgatási mód nem működik, a kevert surround hang nem monitorozható még az alkalmazáson belül.

– nem lehet a régi FCP 7 projekteket megnyitni

– csak Open CL kompatibilis grafikus kártyával fut

– ha a meglévő Mac CPU és operációs rendszer nem supportált, letölteni sem lehet az alkalmazást

– nincs xml támogatás FRISSÍTVE: állítólag a Lion megjelenését követően lesz

– régi plug-inek nem működnek (fejlesztőknek semmilyen információja nem volt az architektúráról)

– nincs EDL támogatás

– nincs semmilyen támogatás megosztott háttértáras broadcast munkafolyamatok, külső MAM rendszerek felé FRISSÍTVE: mentés csak HFS+ formázású tárolóra lehetséges. Ez azt jelenti, hogy az Apple saját XSAN megosztott háttértáras rendszere és egyéb hálózati tárolók sem használhatóak vele, nem lehet AFP, NFS, SMB vagy CIFS tárakra menteni.

– a Compressor maradt 32 bites és lassú

– az export lehetőségek igen korlátozottak, valószínűleg szükséges megvenni hozzá a Compressort is, ha változatosság és testreszabás, finomhangolás szükséges.

– FRISSÍTVE: nincs 3D sztereo videó utómunka lehetőség. Plug-inek hiányába egyenlőre más szoftver kiegészítők, hardveres monitorozó sem használhatóak erre a célre.

FRISSÍTVE: nem lehet félképsorrendet állítani, változtatni

FRISSÍTVE: az “Open in Timeline” vágási mód megrongálhatja a forrás médiát. Lehetséges, hogy az eredeti hordozóról kell még egyszer importálni a helyreállításhoz.

– FRISSÍTVE: Photoshop file csak layerek nélkül, a layereket eltüntetve importálható be az FCP X-be. A Motion 5 tud layerekkel együtt importálni,  de az FCP X nem.

Az FCP X, Motion 5, Compressor 4 szoftverek bemutatásával az Apple megszüntette és a boltok polcairól is javarést visszavonatta az alábbi szoftvereket:

FCP Studio, FC Express, Final Cut Server, DVD Studio, Soundtrack Pro, Color, Cinema Tools, és ha minden igaz az XSAN-t is. A régi szoftverek egy részének a dokumentációja az Apple support oldalail is eltünt és a link az új FCP X szoftverre mutat.

Gyorsnak persze gyors, jól működik a background rendering.

A hazai céges vásárlók, oktatási intézmények céges hitelkártya nélkül meglehetősen nehéz helyzetben lesznek a beszerzés kapcsán. Úgy tűnik idehaza is csak az Appstore-ból lehet majd beszerezni, nem lesz dobozos verzió. Nincs helye a viszonteladóknak sem a táplálékláncban…

FRISSÍTVE:

Conan O’Brien Slams Final Cut Pro X

http://www.youtube.com/watch?v=sRzLP0FJ82I

Jeffrey Harrell videója:

http://vimeo.com/25645130 FRISSÍTVE: időközben törlésre került-állítólag az Apple kérésére (?). Van persze másik példány belőle 🙂  http://youtu.be/VXepNCs_iZo?hd=1

Final Cut Pro X – Parody Ad – FCPX

http://youtu.be/SgXUh1HrYOw?hd=1

17 thoughts on “Ami nincs a Final Cut Pro X-ben – folyamatosan frissítve a lista

 1. Az eddigi demókból és videókból én úgy láttam, hogy a verziószám 10.0 és nem 1.0.
  Nagyon sajnálom, hogy csak Open CL kompatibilis gépen fut. 😦

  1. Mivel teljesen új kódot használ, és teljesen más alapokra épít (AV Foundation), azt hiszem nem túlzás 1.0 verziónak titulálni. 🙂

  2. Megkerült a sokak által hiányolt 9.0 verzió, ha már az FCP X 10.0. 🙂

   Steve Hullfish találta meg a Pro Video Coalition blogon 🙂

   FCP X 10.0

   9.0

   Ilyen alapon a 8.0 verzió is megtalálható lehetne 🙂

 2. Nevezheted 1.0-nak. 🙂
  Da a tények makacs dolgok. Tehát 10.0 🙂
  A FCP7 után hol maradt a 8-as és a 9-es verzió?

 3. Ház ezt most el sem hiszem. Premiere pro-t használok, de elsőre még irigykedtem. de ezt látva… komolytalan a cucc

  1. Azt hiszem az Apple azt várja, hogy a felhasználók változtassanak a szokásaikon, munkafolyamataikon. Ez esetleg egy egyemberes, “one man band” műsorgyártó vagy produkciós cég esetében, még akár működhet is, ők megengedhetik maguknak, hogy DVD-n, Blu-RAy lemezen vagy facebookon, youtube-on publikáljanak kész produkciót és valamilyen memóriakártyás kamkorderrel, dslr-rel vegyenek fel. Egy broadcaster adáskijátszó szerverekkel, media management rendszerrel, esetleg archiválással, videó vagy adatszalagra történő kiírással, megosztott háttértárral egyszerűen a dolgok jelenlegi állása és ismereteim szerint nem tudja az FCP X-et használni, szinte semmire. Talán promót vágni és Motiont használni. Az Apple nem látja fő elvevő piacának a broadcastereket, a filmgyártókat többé, egy másik piaci szegmenset támad, ahol a végtermék internetes videó. Nagy esély ez az Avidnek és nagy esély az Adobe-nak. Az Avid FCP beszámítási akciója, ahol 1500 dollár kedvezményt adtak az FCP sorozatszám felmutatására, múlt hét pénteken befejeződött. 100 dollárért lehetett így megvenni a 2590 dolláros Media Composer szoftvert. Ha van egy kicsi kezdeményezőkészségük, akkor kiterjesztik az akciót szeptember végéig, olyan módon, hogy esetleg az FCP X-et is beszámítják hasonló módon.

   Mellesleg ma eltünt az Apple hazai nagyker árlistából nemcsak az FCP Studio, de az FC Server és az FCP Express is.

 4. Pedig már kezdtem örülni , hogy nincs többé “unrendered” felirat 😦

  1. Úgy tűnik nincs drop shadow sem, a Motiont kell ahhoz hasznáni, hogy egy DVE trükkös kép alá egy kissé átlátszó drop shadowt rakjon az ember, Motion nélkül ez nem megy az X-ben.

  1. Ma ezt egy pár tucatszor már láttam leírva. 🙂
   Meg azt is, hogy “refund”…

 5. Tegnap viszont az AppStore halt le a sok FCP X letöltés miatt. A kassza egyenlege már pozitív szerintem, kicsit olyan ez, mint az amerikai mozifilmek. Az első hétvége számít.

  De jó lesz ez, csak kicsit csiszolni kell rajta még. Én nagyon szeretem az iMovie felületét, sok dolgot nagyon kényelmesen tud, persze ezer dolog hiányzik belőle. Azt se feledjük, hogy a reklamáló felhasználóknak egyszerűen nem lehetett idejük kipróbálni a funkciókat a gyakorlatban. Természetesen az implementált funkciókra gondolok 🙂

  Ma elgondolkoztam azon, hogy egy komplett projektet (videókkal, fotókkal, projekt file-lal) egy külső merevlemezen hogyan viszem ide-oda két gép között? A FCP7 esetén ez semmit nem igényel, minden a külső vinyón van, beleértve a project file-t is.

  1. Meg tudom érteni azoknak a frusztrációját, akik a specifikációra alapozva megvették a szoftvert, ki akarták próbálni mondjuk XDCAM felvétellel, majd meglepődve tapasztalták, hogy ez nem lehetséges…

   Használok én is iMoviet, a youtube-ra onnan szoktam feltölteni, egyszerűbb videókat, koncertfelvételeket, de komoly munkához nem lehet olyan szoftvert kiadni a televíziózásban és a pro felhasználók többségének, ahol például nem lehet videó monitoron monitorozni és fényelni. Már pedig jelenleg ez a helyzet mind az AJA mind a Blackmagic kártyával. Az AJA csak preview minőségűnek mondja a jelenleg a beta meghajtó szoftverükkel lehetséges monitorozási lehetőséget. A Canon XF kamerákra vonatkozó megjegyzés a specifikációban, hogy third party szoftver segítségével lehet feldolgozni a forgatott anyagot, minimum félrevezető, mert a Canon még meg sem írta hozzá a szoftvert és nem is tudja, mikor írja meg. Majd megkérdezem az mxf4mac fejlesztőit, nekik mi a véleményük az ügyről, megy-e a szoftverük az fcp x-en.

   Habár az egyre tisztábban látszik, hogy az FCP X nem az FCP7 upgradje, és nem véletlen a 10-es verzió szám sem, azt azért senki nem gondolta, hogy olyan fontos dolgok, amik most még hiányzani látszanak, nincsenek benne a szoftverben. Szerintem jogos az az elvárás, hogy az FCP7-ben ismert dolgok, ha esetleg más módon is, némi újragondolás, tanulás után, de működjenek. Ki az a broadcaster például, aki elkezd használni olyan szoftvert, amiből nem lehet 3 vagy 4 csatorna hangot kihozni, csak kettőt vagy AC3-at, és az AC 3-at monitorozás nélkül? Szerintem ember nincs a földön, akinek megfordult a fejében, hogy ilyesmi lehetséges, úgy hogy a hangutómunka szoftverek felé átjáráshoz kell egy 500 dolláros szoftvert venni, nem lehet másképpen kivinni a hangot.

   Sokan hozzák példának a Shake lecserelését a Motionre, a Quicktime 7 Pro lecserélést a Quicktime X-re. Eddig még a cserével elvesztett funkcionalitás nem jött vissza, és a Shake esetében már nem is fog.

   Az Apple a jövőképében valószínűleg letette a voksát az internetes publikálással filmeket disztributáló, AVCHD kamkordert (vagy iPhone-t) használó egyszemélyes műsorgyártókra, akikből hithű iCloud felhasználó válhat…

   1. Most olvastam az Apple fórumon, nagy igazság:

    “Final Cut Pro X is truly a pro app – for professional doctors, professional airline pilots, professional marriage celebrants, professional web designers, loads of professionals. Professional editors need to look elsewhere.”

Comments are closed.