2 milliárd felett bukott a TV2, kritikus helyzetben az MTV


A napokban a legtöbb magyarországi céghez hasonlóan közölte 2010-es beszámolóját a két nagy kereskedelmi televíziót működtető társaság és az MTV Nonprofit Zrt is. A számokból az derül ki, hogy a gazdasági életben is az RTL Klub hasít a legjobban 3,1 milliárd forintos éves profitjával, miközben a köztévé 12,8 milliárdos veszteségének fedezése az államkasszára vár.

Mfor.hu-háttér.

A két legnagyobb kereskedelmi televízió és az MTV közül az RTL Klub tudott egyedül nyereséget felmutatni 2010-ben, az árbevétel tekintetében is ők vezetik a versenyt – derül ki a cégek nyilvános beszámolójából. A köztévének jelentős vesztesége mellett 16,5 milliárd forintos rövid kötelezettsége is van, többek között 6,5 milliárddal tartozik beszállítóinak.

Pezsgőt bonthatnak az RTL-székházban

A Magyar RTL Televízió Zrt. beszámolója szerint tavaly 29,1 milliárd forint volt az értékesítés árbevétele, melynek nagy része, 27,6 milliárd a belföldi piacról származott. A válságos év ellenére az RTL Klubot üzemeltető társaság növelni tudta árbevételét a 2009-es 28,6 milliárd forinthoz képest. Az egyéb bevételek viszont az egy évvel korábbi 1,8 milliárd után 306,9 milliót tettek ki mindössze.

Az üzemi tevékenység eredménye kismértékben csökkent, 3,4 milliárdot tett ki, ami nagyjából 80 millió forinttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A pénzügyi műveletek eredménye stagnált az RTL Klubnál, az egy évvel korábbi 222,9 millió után 217,4 millió forintot tett ki.

Mindezek alapján a Magyar RTL Televízió Zrt. adózás előtti eredménye 3,7 milliárd forint volt, ami egy hajszállal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez alapján a társaság 553,2 millió forintnyi adót fizetett be az államkasszába, így a mérleg szerinti eredménye 3,1 milliárd forintot tett ki.

Nem ilyen rózsás a helyzet a TV2-nél

Nem tudott profitot termelni az MTM-SBS Televízió Zrt, mely a másik nagy kereskedelmi csatornát, a TV2-t üzemelteti. A társaságnak 19 milliárd forintos árbevétele volt 2010-ben az előző évi 21,4 milliárd forint után. Az árbevétel tehát jelentősen, mintegy 8,6 milliárd forinttal maradt el az RTL Klubtól, nagyrészt ennek volt köszönhető, hogy a cég 2,2 milliárd forintos üzemi veszteséggel zárta az évet.

Mindezek mellett a pénzügyi műveletek eredménye további 54 millió forintos veszteséget jelentett a 2009-es 66,2 millió forintos plusz után. Az adózás előtti eredmény 2,241 milliárd forintos mínuszt mutatott az előző évi 654,4 millió forintos nyereség után. Erre jött még rá a 22,6 millió forintos adófizetési kötelezettség, így a mérleg szerinti eredmény 2,264 milliárdos mínuszt mutatott.

MTV: durva veszteség és adósságtenger

Már-már kilátástalannak tűnik viszont, hogy valaha is legyen piaci körülmények között működő köztelevíziónk, legalábbis a jelenlegi konstrukció alapján. Az MTV Nonprofit Zrt. 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett 12,8 milliárd forintos veszteséget ért el 2010-ben. A minimális árbevétel mellett 18,9 milliárd forint volt az egyéb bevétel az egy évvel korábbi 28,8 milliárd forint után. Vélhetően ezen a soron szerepel többek között a köztévé állami támogatása is.

A beszámoló szerint a tavalyi költségvetés mintegy 9,4 milliárd forintnyi állami támogatást vett ki az MTV zsebéből, ezért “működése az azonnal bevezetett válságkezelő intézkedések ellenére labilissá vált, vagyoni, likviditási és tőkehelyzete megrendült, kötelezettségeinek állománya az év során jelentősen emelkedett” – olvasható a beszámolóban.

A veszteség mellett különösen elkeserítő az MTV eladósodottsága: a rövid lejáratú kötelezettségek majdnem megduplázódtak, a 2009-es 8,4 milliárd forint után tavaly év végén 16,5 milliárdot tettek ki. A rövid lejáratú kötelezettségek részletezéséből az is kiderül, hogy a köztévé 4,9 milliárdos hitelállománya mellett 6,5 milliárddal tartozik beszállítóinak és van 5,1 milliárd forintnyi egyéb rövid lejáratú kötelezettsége.

Beke Károly

mfor.hu