Megszüntették a Magyar Mozgókép Közalapítványt – origo.hu


Döntés született a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) április 30-ával történő megszüntetéséről. A döntést az MMKA tegnapi alapítói értekezletén dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár jelentette be. Információink szerint az értekezletre az alapítvány kuratóriumának tagjai nem voltak hivatalosak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóközleménye szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az értekezleten többek közt a következőkről számolt be az MMKA vonatkozásában: “szabályellenes működés, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződések, állami támogatások terhére felvett banki hitelek, ebből adódóan 10,6 milliárd forintnyi adósság”.

A közlemény beszámol a KEHI vizsgálatáról, amely “első körben a 2006-2010. közötti gazdasági működést tárta fel, melyből kiderült, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium több évre előre – először 2010-ig, majd 2013-ig – kötött olyan támogatási szerződéseket, amelyeknek nem volt költségvetési fedezete, majd ezek terhére a közalapítvány később összességében milliárdos banki hitel felvételére ösztönözte az általa támogatottnak ítélt produkciókat, így próbálva biztosítani a közalapítvány fedezet nélkül vállalt  pénzügyi kötelezettségeit. A KEHI vizsgálat jelenlegi állása szerint több olyan gazdasági döntés született a közalapítványnál, amely bűncselekmény gyanúját veti fel.”

Mindezek alapján arra jutottak, hogy “az MMKA adósságállománya a felelőtlen gazdálkodásnak köszönhetően olyan mértékű, amelyet nem lehet konszenzusos úton konszolidálni, és a magyar állam jelenlegi költségvetésében sincs fedezet az adósság teljes kiváltására. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványt megszünteti, és feladatait a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezi el, ezzel biztosítva a fontos feladatok hatékonyabb ellátását.”

A közlemény szerint “a kormány elkötelezett szándéka, hogy ne hagyja magára a filmes szakmát és biztosítsa a zavartalan művészi munkát”, ezért “a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai konzultációsorozatot folytatott le. A konzultáció eredményeként a NEFMI problématérképet állított össze, mely alapján elkezdődhet a legégetőbb szakmai kérdések orvoslása.”

Dr. Gál András Levente együttműködést kért a társalapítóktól az átalakítás hatékony lebonyolításában, és ígéretet tett arra, hogy a filmtörvény készülő módosításánál számít a filmes szakma észrevételeire. A szakma megújítására kijelölt kormánybiztos, Andy Vajna május 2-án, hétfőn fogja a sajtó elé tárni elképzeléseit a magyar filmgyártás megreformálásáról.

Az MMKA – amely az 1991-ben alapított Magyar Mozgókép Alapítvány utóda – 1998 óta a magyar filmgyártás legfontosabb központi szervezete volt, amely többek közt a magyar filmek állami támogatásáról döntött, emellett ápolta a magyar film nemzetközi kapcsolatait, támogatta a filmforgalmazást és a moziüzemeltetést. 2010-ben Kőrösi Zoltán elnökletével új kuratórium került a szervezet élére, amely az MMKA megújulását tűzte ki céljául, azonban erre már nem kerülhetett sor, mert a kormány az akkori információk szerint 7,9 milliárd forintos adóssággal rendelkező intézmény költségvetésének egy részét tavaly befagyasztotta, idén pedig a költségvetést az eddigi ötödére csökkentette.

http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20110428-megszuntettek-a-magyar-mozgokep-kozalapitvanyt.html