NAB 2011: Xendata X1500 külső LTO-5 adatszalagos meghajtó alapú egyszerű archiváló rendszer korlátlan kapacitással videó, audió és minden egyéb file formátum hosszú távú mentéséhez


Az NAB egyik kevéssé promotált, de igen hasznos újdonsága volt a Xendata új, X1500 névre keresztelt rendszere, amely komolyabb informatikai képzettség nélkül is mindenki számára elérhetővé teszi az LTO-5 szalagot, mint hosszú távú és megbízható tárolót.

A rendszer a Xendata v6 munkaállomás szoftverét használja, amely a videós világ egyik leginkább elterjedt szalagos adattároló menedzser szoftvere és amelyet a csomag vételára tartalmaz. Az X1500 felépítése igen egyszerű: szükséges hozzá egy PCIe slottal rendelkező PC, amihez a szintén a csomag részeként megkapott SAS csatlakozású külső LTO-5 írót illetve SAS kártyát csatlakoztatja, beépíti a felhasználó. Az LTO-5 szalag tömörítetlen kapacitása 1500 GB, ami DV tömörítéssel kb 130 óra, vagy XDCAM HD 4:2:2 tömörítéssel kb 65 óra tárolását teszi lehetővé, várhatóan minimum 30 év élettartammal. Ennek megfelelően egy óra DV tömörítésű anyag tárolása kb 210-220 Ft, egy óra XDCAM HD anyag tárolása 440-460 Ft nettó áron lehetséges hosszú távon.

A rendszer használata nem bonyolult. A Xendata 6 szoftver a Windows Intéző segítségével, drag and drop funkcionalitással végzi az archiválást és a visszaállítást is.

A Xendata szoftver opcionálisan lehetővé teszi, hogy csak azok a tartalmak kerüljenek archiválásra, amik megváltoztak, azokat, amik nem változtak nem fogja még egyszer elmenteni és amennyiben foldereket mentünk, a Xendata szoftver megőrzi a szub folderek struktúráját is, így kifejezetten alkalmas a P2, SxS, GFPACK és egyéb a modern kamkordereknél alkalmazott tárolók egy az egyben történő archiválására, akár még a forgatás helyszínén is. Habár kifejezetten a videósokat célozza meg az X1500, természetesen bármilyen file archiválható a segítségével. A Xendata szoftver korlátlan mennyiségű adatszalagra vonatkozó információt képes tárolni és a Windows Intézőn keresztül menedzselni. Segítségével háromféle riport is generálható: file search, archive status, és a szalag tartalom is listázható.

A lista Excel táblázatként is kinyerhető a rendszerből így további feldolgozása is lehetséges.

Az adatszalagok hordozhatóak, használatuk nem csak azon a munkaállomáson lehetséges, amelyen elmentésre kerültek. A Xendata alkalmazás amikor észleli, hogy a szalag lassan megtelik, akkor egy tartalomjegyzéket ír a hordozóra, mely bármely más munkaállomáson is olvashatóvá és írhatóvá is teszi az archívumot. Az állományok szabványos POSIX tar formátumban kerülnek tárolásra, biztosítva ezzel is a széleskörű újra felhasználhatóságot.

Minden olyan felhasználónak, akinek nagyobb mennyiségű kép – és hanganyagot szükséges nagy biztonsággal kezelni vagy hosszú távon tárolni, érdemes elgondolkoznia az X1500 archiváló rendszer beszerzésésén.

Azok számára, akik Avid vagy Final Cut Pro felhasználók, érdemes még a szekvencia archiválást kínáló Parking szoftver megvásárlásán is elgondolokdni, amely egyszerű drag and drop funkcionalitással a vágó rendszerek time-line-jából tud a külső LTO-5 meghajtóra archiválni. Ettől egyszerűbben nem is lehetne a korábban oly bonyolultnak és költségesnek bizonyuló archiválási igényeket kielégíteni.

Akik megelégszenek a kisebb kapacitású és valamivel lassabb, olcsóbb megoldással is, azok számára a Xendata az X800 rendszert ajánlja, mely funkcionalitása  megegyezik az X1500-zal, csupán nem LTO-5, hanem LTO-4 meghajtóval dolgozik, amelynek a tömörítetlen kapacitása 800 GB adatszalagonként.

Az X1500 rendszer az alábbi konfigurációban rendelhető és a rendelést követő 2-3 héten belül szállítható:

  • LTO-5 külső meghajtó
  • PCIe SAS interfész kártya
  • SAS kábel, 2 méter hosszban
  • Xendata6 munkaállomás adatszalagos tároló menedzser szoftver (több gépen is telepíthet licenszeléssel)
  • Dell számítógép, Win 7 Pro 64 bit OS, 3 év helyszíni garancia, i7 CPU, 8 GB RAM, 2×1 TB HD
  • 10 db LTO-5 vonalkódozott adatszalag (összesen 15 TB kapacitás)
  • 1 db LTO-5 tisztító kazetta
  • Szállítás, installáció, betanítás (1 nap)
  • Opcionálisan érdemes a Parking szoftvert is figyelembe venni, Avid és FCP szekvencia archiváláshoz