MMKA tartozás miatt zárolta a CIB Bank egy filmes cég számláját – az Index híre


A CIB Bank felmondta a Tivoli-Filmprodukció Kft-vel kötött hitelszerződést a Mozgókép Közalapítvány 263 milliós tartozása miatt, ami miatt ma nyílt levélben fordult Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke és Szekeres Dénes, a cég ügyvezetője Surányi Györgyhöz, a CIB Bank igazgatóságának elnökéhez.

Az alapítványi tartozások ugyanis, mint írtuk, közvetlenül nem az alapítványt érintik, hanem a produkciós cégeket, jelen esetben Szekeres Dénes cégét, melynek filmjei után 263 millió forinttal tartozik az alapítvány, és aminek a számláján a bank 60 milliót zárolt.

“A többi producer esetében a bankok megvárják a kormány döntését, egyedül az Önök magatartása vezet csődhöz” – áll a CIB-nek írt levélben. Összesen 49 filmes céget érint a probléma 5,1 milliárd forint értékben, és eddig a Tivoli számláját zárolták.

Szekeres a cég irodáit ajánlotta fedezetnek 100 millió forint értékben. A producer azt mondta: “Szeretném hangsúlyozni, hogy Surányi úrhoz azért fordultunk mert egy kultúrát szerető ember, nem ellene szól a nyíltlevél. Ez egy segélykiáltás, nekem maximum elveszik az irodáimat, de a filmek stábját nem tudom kifizetni, és öt filmmel is indulnánk a szemlén, ami így lehetetlen”.

http://index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2011/03/30/mmka_tartozas_miatt_zarolta_a_cib_egy_filmes_ceg_szamlajat/