Új Apple MacBook Pro sorozat – 10 Gbps sebességű periféria kezelés Thunderbolt csatlakozással


Új MacBook Pro gépeket jelentett be ma az Apple. i7-es a processzor már a 13 inchesben is (dual core), quad core a nagyobbakban és az igazi nagy durranás a Thunderbolt (Lightpeak az Intelnél) 2×10 Gbps univerzális csatlakozás, a használatával egyidejűleg egy porthoz, sorbafűzve csatlakoztatható háttértár, Apple Cinema Display és egyéb DVI, HDMI, VGA, FireWire, eSATA, Gigabit Ethernet perifériák. A kommunikációnak két rétege van: egyik a Display Port, a másik a PCI Express, ennek következtében a fentebb említett csatlakozási módok már most is működnek a Thunderbolt keretein belül, hiszen egyszerűen csak PCI Express slotként érzékelik az új csatlakozást. Az Intel fejlesztői szerint az évtized végére akár a mostani átviteli sebesség tízszerese, 100 Gbps is elérhető lesz a technológia alkalmazásával.

http://www.apple.com/macbookpro/features.html

http://www.apple.com/thunderbolt/

Akár tömörítetlen HD vagy 2k videó vágás, sok csatorna nagyfelbontású hang vagy akár a kettő kombinációja nem jelenthet ezentúl problémát még notebookok használatával sem.

A perifériák közül már be is jelentették az első fecskéket, SSD tárakkal kialakított Thunderbolt csatlakozást használó “diszk” (SSD) tömb a LaCie-től:

2 darab Intel 510 sorozatú egyenként 250 GB kapacitású tükrözött háttértárral. Nem késlekedett a másik, Apple-höz közelállóháttértár gyártó, a Promise sem. Ők is bejelentettek egy Pegasus névre hallgató diszktömböT, Thunderbolt csatlakozással:

 

A Thunderbolt un multiprotokoll interface, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg többféle protokoll szerint továbbított csatlakozást is tud kezelni, két irányban egyszerre.

Az Avid már a technológiát először bemutató Intel egyik tavalyi sajtótájékoztatóján is résztvett, egy LightPeak csatlakozású módosított ProTools HD hangutómunka rendszerrel.

Ma volt 56 éves Steve Jobs, szülinapi ajándéknak is értelemezhető a Thunderbolt 🙂