Torrentezők mentik meg a BBC archívumát – az Index cikke


A több tucatnyi tévé- és rádióadót üzemeltető brit közszolgálati média, a BBC egy kormánydöntés eredményeképpen 25 százalékos költségcsökkentéssel kénytelen szembenézni a következő két évben. A kisebb költségvetésbe csak úgy férnek bele, hogy 360 embert leépítenek, és többek között 170 weboldalukat csukják be. A fájlcserélők közössége úgy döntött, megmenti az utókornak ezeket az oldalakat, és hogy megmutassák, mennyire buta döntés törölni ezeket az oldalakat, azt is elárulták: mindössze 4 dollárjukba kerül az archívum megőrzése.

A névtelenségben maradó ötletgazda letöltötte az összes megszűnésre ítélt weboldal teljes archívumát, összetömörítette őket egy 2 gigabájtos fájlba, majd egy egy évre 4 dollárért bérelt seed szerver segítségével feltette az egészet a Bittorrent hálózatára. A nagyobb fájlcserélő hírportálokon megjelent felívásában arra kéri a torrentezőket, hogy minél többen töltsék le, és osszák meg az archívumot, így hosszú távon a megosztást segítő szerverre sem lesz szükség.

Ez már nem az első ilyen jellegű akció a fájlcserélők részéről. Amikor tavaly bezárt az ős-webhelyszolgáltató Geocities, az ottani, 641 gigabájtos teljes archívumot is a fájlmegosztó hálózatokra átmentve őrizték meg a torrentezők.

http://index.hu/tech/net/2011/02/11/torrentezok_mentik_meg_a_bbc_archivumat/