Tanulj meg filmezni! – A Raindance Budapest szakmai programokkal készül a Titanic Nemzetközi Filmfesziválra


A kulturpart.hu cikke.

http://www.kulturpart.hu/film/22774/tanulj_meg_filmezni

——–

A héten jelentette be hazánk legkedveltebb nemzetközi filmfesztiválja, a Titanic, hogy együttműködést kötött a londoni független filmfesztiváljáról és képzéseiről ismert Raindance-el. A megállapodás szerint a Raindance külön válogatást küld a Titanicra saját fesztiváljának legsikeresebb filmjeiből, és a Raindance Budapest szakmai programokat szervez a Titanic idejére.

A Raindance rendszeresen jelen van a rotterdami, berlini, cannesi, edinburghi és egyéb filmfesztiválokon olyan eseményekkel, mint a híres 99-perces filmiskolák, és a népszerű Live!Ammunition nyitott pitching fórumok. A Raindance Budapest hasonló szakmai programokkal készül a Titanicra. Kiváncsian megkérdeztük tőlük: meg lehet e tanulni a filmes szakmát 99 perc alatt? „Persze, hogy nem. De megpróbálunk minél több hasznos információt elmondani. Ez minden kurzusunk filozófiája.“ A Raindance üzenete: nemzetközileg eladható filmeket olcsón is lehet gyártani.

Elliot Grove, a Raindance alapítója úgy véli, a két filmfesztivál hasonló vizeken evez. „Sok a párhuzam köztünk. A Titanic 18 éve mutat be olyan filmeket Budapesten, amik máshol nem láthatóak a városban. A 19 éves Raindance fesztivál küldetése ugyanez – a legjobb, legmerészebb, legújabb független filmeket bemutatni Londonnak, és Európának.” A Raindance fesztiválnak az elmúlt két évtizedben olyan európai premierei voltak, mint a Pulp Fiction és a Blair Witch Project, és az akkor 14 éves Leonardo diCaprio ott volt először látható egy film fesztivál vásznon.

A 20 éve indult Raindance ma már komoly közösséget képez. Több ország kezdő filmeseinek segít képzésein, írásain, eseményein keresztül. Irodái vannak Londonban, Torontóban, New Yorkban, Brüsszelben, Berlinben, és Budapesten, és több mint 50.000 filmessel tartja a rendszeres kapcsolatot világszerte.

Ősszel indították a Raindance Budapest irodát. Az első képzés szeptemberben zajlott szerény körülmények között, és Grove novemberben járt hazánkba egy villámtúrán. Itt töltött néhány napja megragadta a sok lelkes filmes akivel találkozott. „Mindenki azt kérdezte tőlem, hogy kiköltözzön-e Londonba? Én visszakérdeztem: vannak ott kapcsolataid, tudsz ott pénzt keresni? Ha van egy jó történeted és valamennyi tudásod a filmgyártásról, manapság bárhol meg tudod csinálni a filmedet egy egyszerű kamerával. Ha az meg van, körülnézhetsz külföldön, és megpróbálhatod eladni, promótálni magadat, de ehhez nem kell elköltözni. Én azt javasoltam, hogy inkább azon gondolkodjanak, hogyan tudnak Budapesten eredeti dolgokat alkotni, felhasználva az itteni forrásaikat.”

„Szép lassan építjük fel a hírnevünket Budapesten. Büszkék vagyunk arra, hogy van már néhány diákunk, akik saját kezdeményezésből együtt filmeznek. Hosszútávon az a cél, hogy filmek szülessenek. Remélhetőleg eredeti, nemzetközileg eladható filmek” mondta nekünk Kresmery Dániel, a Raindance Budapest vezetője.

Fonyó Gergő, a Made in Hungaria rendezője szerint „a Raindance azért fontos és izgalmas, mert a független filmezésről szól, legalábbis alapjaiban. Nagyon fontos a függetlenség egy olyan művészeti iparágban, ahol a pénznek meghatározó szerepe van. A függetlenség egyet jelenthet a művészi szabadsággal, aminek megtartása, okos vállalása elengedhetetlen, ha biztos lábakon akarunk állni, mint filmrendezők.“ Fonyó Gergő vezetésével indul jövő héten a Raindance következő képzése, a Rövidfilm Projekt, ahol 4 nap alatt a részvevők együtt megírnak, leforgatnak, és megvágnak egy filmet.

További információ itt található.