A FOM is megerősítette, hogy 2011-ben már HD lesz a Forma -1 közvetítés


Kivéve az on-board kamerákat, amik továbbra is SD-ben továbbítják a képet és ezt fogják HD-re felnagyítani, mielőtt eléri a HD közvetítő rendszert. A közvetítés 1080i – ben megy majd minden egyéb kamera esetében, beleértve az edzéseket is.

1920 x 1080 pixelt és minimum 50 félképet másodpercenként a Forma-1 kedvelőknek 🙂

Elméletileg talán nem lenne lehetetlen, hogy a hazai jogtulajdonos a DVB-T lehetőségeit kihasználva akár HD-ben is közvetítsen, meglátjuk történik-e változás vagy bejelentés az első bahreini futamig. Ha nem lesz valami fejlemény az ügyben, akkor bizony lassan megindulhat az ötletelés a HD vételi lehetőségek kapcsán vagy esetleg a műholdvevő keresés.

Amerikába 22 Mb/s H.264-es tömörítésű videót fognak küldeni, a világ többi része 42 Mb/s MPEG-2 tömörítésű videót ( a szakzsargon szerint un. “feed”-et) kap majd. Két “feed”-et biztosítanak majd ugyanazon bitrán, az egyik full 16:9 (WIF vagyis Wide International Feed), a feliratok és a grafika is 16:9-re optimalizálva, a másik un. NIF, vagyis Narrow International Feed, ahol a grafika és a feliratok a 4:3 képtartományon belül lesznek elhelyezve, gondolva azokra akik SD-ben és 4:3 – ban nézik majd. A hang sztereó kevert (az 1-es csatornában) és 5.1 surround kevert, ami Dolby E bitstream enkódolással kerül bele a videó tartalomba a 2-es csatornán. Az már a hazai közvetítőn múlik, hogy milyen rendszerben melyik képet és hangot választja, a DVB-T lehetne full HD és 5.1 hang, miközben a földi sugárzás mehetne 4:3 -ban és sztereó hanggal.

Korábbi, Forma 1-el és HD közvetítéssel kapcsolatos bejegyzések:

https://koscsof1.wordpress.com/?s=Forma-1&x=29&y=21&paged=1