Jön az al-Dzsazíra Balkán Szarajevóban


Még az idén év elején megkezdi működését az al-Dzsazíra Balkans hírtelevízió- közölte a társaság kedden. Az új televízió központja Szarajevóban lesz.

Regionális csatornaként szeretne működni, műsorát szerb-horvát nyelven sugározza majd. A dohai székhelyű al-Dzsazíra tavaly vett meg egy bosnyák adót a muszlim többségű Szarajevóban.

Sajtóértesülések szerint egy neves horvát újságíró, Goran Milic lesz a bosnyák adó vezetője. A 64 éves zsurnaliszta a ’70-es években kezdte karrierjét az akkori Jugoszláviában. Jelenleg a horvát közszolgálati tévé munkatársa, de hamarosan nyugdíjba vonul.

Az al-Dzsazíra boszniai felállásánál segédkező Edhem Foco üzletember azt mondta, hogy még folynak a tárgyalások Miliccsel. Azt is kiemelte, hogy az újságírót bevonták az előkészítési munkálatokba is.

Foco szerint “egyesítjük majd a Balkánt és arra biztatjuk az embereket, hogy osszák meg egymással a jót.” Jugoszlávia a ’90-es évek elején hullott szét, véres háborúk árán.

Az üzletember úgy vélte: a “térség történelmileg is fontos, és persze a fejlődése sem elhanyagolható. Emellett 20-30 millió ember beszéli a szerbet vagy a horvátot. Ez egy izgalmas piac”- tette hozzá.

http://index.hu/kultur/2011/01/11/jon_az_al_jazira_balkan_szarajevoban/