Higgyünk az innovációban – Devialet® D-Premier


Az erősítő, aminek hangja, technológiája, funkcionalitása és formája semmi máshoz nem hasonlítható

Talán még soha nem ért annyi egyértelmű elismerés és dicséret mind a szakma, mind a  nyilvánosság részéről egyetlen igényes audiofil eszközt sem, mint a francia Devialet® D/A konverter – előfok – végfok – phono erősítő  – digitális keresztváltó kombinációt megtestesítő, D-Premier néven megjelenő integrált erősítőjét.

2004-ben Pierre Emmanuel Calmel elhagyta a Nortel távközlési cég kutató-fejlesztő részlegét, nem sokkal később követte őt Mathias Moronvalle nevű kollégája is,  hogy minden idejüket egy új hibrid erősítési technológia fejlesztésének szentelhessék. 2006-ban további ipari tervezéssel, marketinggel és termékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek csatlakoztak az ötletgazdákhoz és 2007-ben megalapították a Devialet SAS céget  Párizsban, az akkor már szabadalommal védett ADH ®  technológia adta lehetőségek kibontakoztatására.

Lehetetlennek látszó célt tűztek ki maguk elé: az élő zene magával ragadó élményeinek reprodukálását.

Live and Lossless ® hangzás: ADH ® technológia

A Devialet® D-Premier képes az élő zene közvetlenségét és természetességét visszaadni, hűen ahhoz, ahogy a zenészek előadták a művet és a mérnökök rögzítették a felvételt. A 4 éves fejlesztés során a kutatás fő célja erre alkalmas műszaki megoldás létrehozása volt. Így jött létre az ADH®, vagyis analóg/digitális hibrid erősítés, amely  huszonegyedik századi zene reprodukció egyik legígéretesebb újdonsága: igazán most kezdődött el ez az évszázad a hifiben – írta az egyik tesztelő egy high-end audio kiadványban.

Minden jelerősítés ront valamit az átvitel paraméterein, különböző torzítások, zaj és veszteségek miatt. Ezeket az ADH® technológia segítségével a Devialet® mérnökei a jelenleg ismert és fizikailag lehetséges legalacsonyabb értékekre próbálták csökkenteni. Ennek érdekében – ellentmondásosnak tűnően – megnövelték az egymást követő erősítő fokozatok számát és egy analóg, kis teljesítményű A-osztályú erősítő mellett egy nagyobb teljesítményű D-osztályú kapcsoló üzemű erősítőt építettek, amelyből összesen nyolcat használnak. Az első erősítő fokozat mindössze 3W teljesítményű és az otthoni zenehallgatás közben fellépő teljesítményigény nagy részét, 70-80%-át biztosítja. A második, D-osztályú erősítő fokozat csak akkor kel életre, amikor a zenei csúcsok az első fokozatét meghaladó teljesítményt kívánnak és akár 240W-ig is tovább erősítik az A-osztályú fokozat hangját.

Ennek a megoldásnak számos előnye van. Műszaki szemmel nézve a legfontosabbak a kivételesen alacsony torzítási és zaj értékek és talán a soha nem látott alacsony kimenő impedancia. Ez utóbbi következtében az erősítő bármilyen gonosz terhelést jelentő hangfalat képes szinte tökéletes módon kézben tartani. Az így kapott hangzás olyan természetességet és közvetlenséget eredményezhet, amire általában csak az élő zene képes. Több földrész különböző hifi kiadványainak számos tesztje, tesztelője és az internetes szakmai közösségek egyöntetű véleménye szerint a Devialet® D-Premier korszakalkotó műszaki tartalommal és hangzással, sokféle hifi rendszerben használható kivételes eszköz.

A műszaki tökéletesség persze mit sem érne, ha nem lenne sokoldalúan és egyszerűen használható, vagy ha a design nem felelne meg a modern elvárásoknak.

Praktikum és design

A készülékház tükrös felületű polírozott, egy tömbből kialakított alumínium ötvözetből készül és akár hagyományos fekvő, akár falra szerelt álló módon elhelyezve is használható – valószínűleg a lakberendezők és feleségek nagy örömére.  A hifi rendszernek ezentúl nem kell magára a figyelmet felhívni, része lehet a lakás berendezésének, akár a legkifinomultabb igényeket is  kielégítve.

A készülékház közepén helyet kapó színes kijelző nagy felbontású, messziről is jól olvasható és az elhelyezést érzékelve megfelelő szögbe fordítja a jó olvashatóság miatt a feliratokat. A házon mindössze egy kapcsoló kapott helyett, minden egyéb funkció és a hangerő szabályozása csak a távkapcsoló segítségével lehetséges.

A távkapcsoló külön egységet képez és rádiófrekvenciás csatlakozást használ, de a készülékházon belül egy általános távvezérlőkkel is használható, infra vevő is helyet kapott.

A vékony polírozott aluminium ház “báránybőrbe bújtatott farkast” rejt magában.

A Devialet® D-Premier tudása és szolgáltatásai messze  túlmutatnak egy átlagos hifi eszközén: sztereó teljesítmény erősítő, előerősítő, D/A és A/D konverter, MM/MC phono erősítő, sokféle digitális bemenet és DSP-ből programozható (fejlesztés alatt álló) digitális keresztváltó vagy akár wifi csatlakozású iTunes lejátszóként (szintén fejlesztés alatt)  is használható. A 6 bemenet szabadon programozható, egyedi címkézéssel láthatók el, ehhez SD memóriakártyára kell egy számítógépen a változásokat menteni majd a készülékbe olvasni a kártyáról. A high-end audio világában egyedülálló módon az erősítő rendelkezik HDMI ki – és bemenetekkel is, így akár DVD-t vagy Blu-Ray játszót is közvetlenül csatlakoztathatunk sztereó nagy felbontású zene lejátszásához. Kábelezés a készülékházon belül nincs, minden eleme felület szerelt.

Különleges minőségű az SPDIF Toslink és koax és AES/EBU bemeneteket fogadó D/A konverter is. A TI 1792 áramkört használó megoldás a lehető legközelebb, centiméter távolságban van az erősítőktől, máshol még alig használt extrém precizitású órajelkezeléssel. Ezért a digitális források minőségére így a szokásostól kevésbé érzékeny a D-Premier és akár 192 kHz/24 bit mintavételezésű nagy felbontású felvételekkel is korlátozások nélkül használható. Az analóg bemenetek digitalizálását is 192 kHz/24 bites áramkör végzi.

A kiváló jel-zaj viszony és az alacsony torzítás nem lenne lehetséges a tápellátás gondos kialakítása és szűrése nékül. A 600W – os valószínűtlenül kis méretű kapcsoló üzemű tápegység belül szimmetrizált tápellátást ad a részegységek számára, nagymértékű immunitást biztosítva a 230V -os hálózat zavarai ellen. Különleges gondosságot fordítottak a tervezők a rádiófrekvenciás és elektromágneses zavar készülékházon belüli minimalizálására is, ezért még a több, mint 2500 felület szerelt alkatrész használatakor sem romlanak a zaj és torzítási jellemzők. Az alkatrészek, csatlakozók és részegységek optimális elhelyezésében és a zavarok kiszűrésében nagy segítséget jelentett a tervezők távközlési kutatói múltja.

A DSP áramkörök használatának köszönhetően kevés akadálya van a funkcionalitás jövőbeli bővítésének, újabb szoftver verziók használatával. Így valósulhat meg hálózati, iTunes lejátszóként történő felhasználás is wifi összeköttetésen keresztül. További lehetőség multi amplifikáláshoz és digitális keresztváltóként is történő alkalmazáshoz, két D-Premier erősítő egyidejű használata, egy közös távvezérlővel és szinkronban történő hangerő szabályozással. Az erősítő teljesítménye is állítható, 2×165 és 2x 240W határok között.

A lehetőségek szinte határtalanok.

A korszerű technológia, a tökéletes mérési eredmények, az időtálló design és a felhasználás egyszerűsége, rugalmassága mit sem érne, ha a Devialet® D-Premier nem tudná reprodukálni az élő zene élményét, a felvételek emocionális tartalmát, zeneiségét, a zeneszerzők és az előadóművészek üzenetét és érzelmeit.

Ne legyenek kétségeink.  Tudja.

Live and Lossless ® hangzás: ADH ® technológia  – Devialet® D-Premier

További műszaki adatok és információ a Penna-Poor honlapján:

http://penna-poor.hu/hirek/higgy%C3%BCnk-az-innov%C3%A1ci%C3%B3ban-devialet%C2%AE-d-premier