Ezer megabites internetet ígérnek Koreában 2012-re, holografikus foci vb közvetítés 2022-ben


http://index.hu/tech/2010/11/16/ezer_megabites_internetet_igernek_koreaban_2012-re/

Már az eredeti BBC hír is egy kicsit talán túlságosan bulvárosan van megfogalmazva, talán ennek köszönhető az Index cikkének is az enyhén bulváros hangvétele. A cikkben említett 8k körüli 7680*4320 pixeles képméret nem valószínű, hogy az átlag tévézés felbontása lesz a közeli sőt talán még a távoli jövőben sem. A kijelzéséhez a jelenlegi technológia mellett meglehetősen nagy méretű kijelzők lennének szükségesek, amik az átlag lakásokban nem lesznek könnyen elhelyezhetők vagyis az un Super HD felbontásnak nem a kijelzők ára az elsődleges akadálya, hanem inkább a fizikai méretük.

Mindazonáltal az extrém nagy sebességű Internet hozzáférés nem ördögtől való ötlet és ajánlom idehaza is a döntéshozók figyelmébe. Így már lenne értelme a mostanában egyre több helyről hallható un “Cloud” computingnak, vagy “Cloud” Storage-nak, ahol egy fürtösített központi számítógéprendszeren biztosítják az igényekhez méretezett nagy számítási, adatfeldolgozási sebességet és extrém megbízhatóságú távoli háttértárat. Így az otthoni vagy hordozható számítógépeinket tulajdonképpen csak ezek távvezérlésére kellene használni – ez pedig merőben más perspektívát ad az iPad vagy általában az ultra hordozható táblagép őrületnek.

Ha már a jövőbe kell látni, akkor sokkal inkább érdemes elgondolkozni, azon, hogy a japánok a 2022-es foci vb-re holografikus televíziós közvetítést ajánlva pályáznak. A holografikus közvetítést a stadionokban lehetne világszerte életnagyságban és valós időben nézni. Az elképzelés szerint 200 HD kamera kellene a stadionokba és mikrofonok százai.  A közvetítés vételéhez szükséges energiát a nézők generálnák a stadionokban, lábukkal, gesztusaikkal, napelemek mellett. A holografikus foci közvetítés már nem új hír, jó fél éve idehaza is több portál hírt adott róla, de a Super HD említésekor érdemes elgondolkozni, hogy merre is érdemes a jövőben fordulni a műsorgyártóknak és broadcastereknek, mi adhat a nézőknek igazán realisztikus élményt: a 8k avagy az életnagyságú reprodukciót biztosító holografikus tévé? A FIFA december 2-án dönt a VB helyszínéről. Ez legalábbis biztosnak látszik 🙂

A japánok holografikus videóval folytatott kiséérleteiről már 2009 – ben is írtunk az NAB tudósításaink között.

https://koscsof1.wordpress.com/2009/04/22/holografikus-kepalkotas-japanbol/

Gábor Dénes révén mi magyarok is érdekeltek voltunk anno a holográfia kutatásában:

https://koscsof1.wordpress.com/2010/06/05/gabor-denes-elott-tiszteleg-a-google/

Ne felejtkezzünk meg a hazai Holografika nevű cégről sem és az ő HoloVizio nevű fejlesztéseiről sem.

http://www.holografika.com/