MSB Technology Platinum Studio ADC – 384 kHz/32 bit A/D konverter


A kaliforniai MSB Technology a digitális hang világának egyik különösen bátor és innovatív szerepelője. Korábban már hírt adtunk a 384 kHz/32 bit mintavételezést is kezelő USB2 interfésszel is ellátható D/A konvertereiről.

https://koscsof1.wordpress.com/2010/09/21/az-elso-kereskedelmi-forgalomban-kaphato-usb2-spdif-konverter-bithelyes-384-khz32-bit-atalakitas/

Abban a szerencsében volt részünk, hogy több hónapig használhattuk, hasonlítgathattuk az egyedülálló minőségű Platinum Studio ADC névre hallgató 8 csatornás A/D konverterüket.

A Platinum DAC termékvonal fejlesztése során észlelték, hogy van élet az addig ismert A/D konverterek általában egy konverter chipre épülő technológiáján túl is és a Platinum DAC esetében használt DSP és órajel kezelési megoldások segítségével igazán különleges minőségű A/D konverter is építhető. Az órajel precizitása és stabilitása pontosan ugyanannyira fontos egy high-end A/D konverter esetében is, mint a D/A konverterek tervezése és használata során.

A konverter összesen 8 A/D delta/sigma konverter chipet és 5, ma a leggyorsabbnak számító DSP áramkört tartalmaz és rendelhető 2 illetve 8 analóg bemenetes változatban is. A minden részletében testre szabható, konfigurálható eszköz akár 384 kHz/32 bites (lebegő pontos) felvételek készítésére is alkalmas, sőt a különböző földelési elrendezések és a bemenetek érzékenysége is egyedileg állítható, akár a teljes földfüggetlenségig és +/- 10 dB érzékenységig. A gyártó által megadott műszaki adatok meglepően kiválóak.

A gyártó különösen büszke az analóg áramkörök és a tápegység kialakítására, hiszen az egyedülállóan magas mintavételi frekvencia nem sok értelemmel bírna, ha a zajban elveszne az információ. A külső tápegység a Platinum DAC sorozat esetében is használt megoldást alkalmazza, nemcsak a kis zajra, de a mechanikus vibráció izolálására, mágneses és elektrosztatikus árnyékolásra is nagy gondot fordítva a kialakítás során.

Mindez a technológia persze semmit sem érne, ha nem lenne igazán kiváló a konverter hangja. Számos összehasonlítás során alkalmunk volt meggyőződni az elmúlt hetekben, hogy nagyon kevés konverter létezik, ami egyáltalán az összehasonlíthatóság esélyével veszi fel a versenyt az MSB Technology Platinum Studio ADC konverterével, még az alacsonyabb mintavételi frekvenciákon is. Az alábbi címről letölthetővé tettünk tehát egy rövid 96k mintavételezésű zongora felvételt, hogy az érdeklődők képet kaphassanak, miért is vagyunk ilyen lelkesek :). Az egyperces felvételrészlet Royer ribbon mikrofonokkal (minimál mikrofonozás), Studer és Lavry mikrofon erősítőkkel, igényes kábelezéssel készült az egyik legismertebb hazai koncerthelyszínen, utómunka gyakorlatilag nem volt. A felvétel 96 kHz/24 bit mintavételezéssel készült és a letölthető FLAC tömörítésű file is 96 kHz/24 bit mintavételezésű.

További információk a készülékrőll a gyártó honlapján:

http://www.msbtech.com/products/adc.php?Page=../index

A minta letölthető:

http://www.penna-media.hu/msb_adc/piano_1_sample.flac