Az első kereskedelmi forgalomban kapható USB2 interfész – 384 kHz mintavételezésű felvételek bithelyes számítógépes lejátszásához


A kaliforniai MSB Technology alapítása óta élen jár a korszakalkotó  digitális hangreprodukciós újdonságok bevezetésében. A nyolcvanas években ők gyártották az első diszkrét elemekből építkező “létra” D/A konvertert használó cd játszót, majd kicsit később az első AC3 játszót illetve THX által is elfogadott lézer diszk lejátszót. Pár éve ők készítették el az XPORT kártyát a D/A konvertereikhez, amelynek segítségével az SACD kiadávnyok is natívan játszhatóak lettek külső D/A konverterükön keresztül, de a nevükhöz fűződik az első digitális iPod csatlakozás is, amit 2007-ben dobtak piacra. Idén januárban került a polcokra az első olyan optikai lemez lejátszó, a Platinum DATA CD IV, amely akár 384 kHz/32 bites felvételeket is képes lejátszani DVD-ről. Nem meglepő és váratlan tehát, hogy megint valamit elsőként kínálnak a legmagasabb minőségű hangreprodukció híveinek.

Mától lehetséges akár 384 kHz/32 bites file-ok bithelyes lejátszása számítógépen, USB2 csatlakozáson keresztül

Az MSB Technology Platinum IV D/A konvertereihez opcionálisan installálható a konverter. Kétféle változatban létezik:

Alap változat, ami 192 kHz-ig működik

Bithelyes, jittermentes és opto-izolált csatlakozást kínál az opció, mind Windows, mind Mac OSX operációs rendszerrel működő számítógépek számára.

Az USB2 Signature 384 változat kínálja a 384 kHz file feldolgozást:

Ez a 192 kHz-es megoldáshoz képest további különleges minőségű árnyékolást és izolációt kínál. A gyártó szerint az így kapott hang egyszerűen hihetetlen.

A konvertereket az MSB Platinum DAC un AUX bemeneteire kell installálni, amikből kettő is van, így akár két USB bemenetünk is lehet, ha arra támad kedvünk és természetesen ha van egy MSB Technology Platinum IV D/A konverterünk 🙂

Az installációt házilagosan is el lehet végezni.

Az igazán megdöbbentő hír azonban az, hogy a 384 kHz használatához nem kell semmilyen szoftvert, meghajtót installálni az Apple Mac OS X operációs rendszert használó számítógépek esetében! Akinek van egy Apple számítógépe otthon azt fogja tapasztalni, hogy ahogy az USB kábelt csatlakoztatja a DAC bemenete és a számítógép közé, megjelenik a menüben a 384 kHz is az eddigi maximum 192 kHz-es mintavételezés mellett az Audio/Midi alkalmazásban és minden installáció vagy finomhangolás nélkül játszható akár 384 kHz-es mintavételezésű file is. Amennyiben Snow Leopard 10.6.4 operációs rendszert használ a gép.

Windows számítógépek már meghajtó szoftver installációját kívánják. A gyártó a Foobart ajánlja ebben az esetben lejátszó szoftverként.

A gyártó honlapján a bithelyesség ellenőrzéséhez minta file-ok is találhatóak:

http://www.msbtech.com/products/usb2.php

További információ és MSB Technology árak után az office (at) penna-media.hu email címen érdeklődjön.