Új Canon XF105 és XF100 professzionális videokamerák


Mobilitás, sokoldalúság és nagy teljesítmény: új Canon XF105 és XF100 professzionális videokamerák

Budapest, 2010. augusztus 31. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata az XF105, és az XF100 modellek bevezetésével bővítette professzionális videokameráinak forradalmi XF-sorozatát. Az XF105, és az XF100 a legkisebb modellek, melyek tartalmazzák a televízióadás közvetítésére alkalmas MPEG-2 Full HD felvételeket rögzítő kodekcsomagot (50 Mbps, 4:2:2).

A hordozható, Full HD videók rögzítésre tervezett új professzionális videokamerák a magas szintű specifikációk, a mobilitás, és a sokoldalúság piacvezető kombinációját kínálják. Mindkét modell rendelkezik az XF300 sorozat lenyűgöző funkcióival, így kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a kompaktabb formatényezőt igénylő felhasználók számára is. Az új modellek először Amszterdamban, az IBC rendezvényén 2010. szeptember 10–14. között, a Canon standján tekinthetők meg, valamint a Kölnben 2010. szeptember 21–26. között megrendezésre kerülő Photokina kiállításon is bemutatják őket.

Hordozható, erőteljes, funkciógazdag

Az egyedülállóan rugalmas videokamerák kisméretű, könnyű vázban kínálnak kiváló képminőséget, valamint kihasználják az XF300 sorozat kínálta funkciók előnyeit is. A két kamera súlya1 mindössze 1 kg, így ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a hosszan tartó forgatás során is kényelmesen használhatók. A két modell kialakítását az XF videokamerák sokat dicsért formatervezési elvei inspirálták: könnyen használható, egyéni igényekre szabható kezelőfelület, és a fogantyúba épített kiváló LCD és XLR bemeneti csatlakozók.

Az új, tenyérnyi méretű modellek tökéletes megoldást jelentenek azoknak a felhasználóknak, akiknek a különböző speciális helyzetekben végzett terepmunka során rugalmasságra van szükségük. A kompakt tervezésnek és fejlett képminőségnek köszönhetően az új videokamerák ideálisak azok számára is, akik gyakran váltogatnak a különböző projektek, mint például az esküvők, üzleti videók vagy dokumentumfilmek készítése között. A páratlan funkcióállomány, és a könnyű hordozhatóságot biztosító kialakítás segítségével a felhasználók ezekkel a sokoldalú videokamerákkal különböző megbízásokat teljesíthetnek.

Az új XF100 sorozat számos alkalmazási területen kivételes teljesítményt nyújt. Az XF105 a HD-SDI kimenetnek, az osztott időkódolási kimenetnek/bemenetnek valamint a Genlock bemenetnek köszönhetően kiváló integrációt kínál a stúdiómunkák, és a többkamerás felvételek készítése során.

Broadcast codec, gördülékeny munkafolyamat

A korábbi sorozathoz hasonlóan az új modellek is rögzítenek MPEG-2 Full HD felvételt az iparági szabványként működő, nyílt forráskódú MXF (Material eXchange Format) formátumban Compact Flash (CF) memóriakártyára, 50 Mbps átviteli sebességgel és gazdag, 4:2:2 színminta-vétellel, magas szintű színinformációkat rögzítve az utómunkálatokhoz.

A gyors és erőteljes CF kártyák praktikusak, költséghatékonyak, és a gyakran használt szalagos adathordozókhoz képest széles körben elérhetők a professzionális videofelvételek készítéséhez. Mindkét modellben megtalálható a memóriaváltásos rögzítés és az új, két célhelyre történő rögzítési funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ugyanazt a felvételt egyazon időben két különböző CF kártyára rögzítsék. Felvételkészítés közben a használaton kívüli kártya kicserélhető, illetve inicializálható.

A Canon MPEG-2 MXF videofájlok teljes mértékben kompatibilisek az Adobe Systems Incorporated, az Apple Inc., az Avid Technology Inc. és a Grass Valley™ által kiadott legtöbb szerkesztő, és feldolgozó szoftvercsomaggal, mely segítségével  a készülékek azonnal integrálhatók a munkafolyamatba. A csomag részét képezik a Canon XF segédeszköz, és a beépülő modulok az Apple Final Cut Pro, és az Avid Media Composer alkalmazásokhoz.

Kiemelkedő minőségű Canon kamerarendszer

Az új XF105, és XF100 modellekben található egyik legfejlettebb kamerarendszer kiemelkedő Full HD videominőséget eredményez. Mindkét modell tartalmaz egy új, sokoldalú 10-szeres zoomot, 30,4 mm-es nagy-látószögű Canon HD videoobjektívet és f/1,8 értékű gyors rekeszértéket. Egy nyolclemezes fém diafragma közel körkörös „bokeh” hatást is lehetővé tesz, amellyel a felhasználók sokkal szebb háttérelmosódást hozhatnak létre. Eközben a megnövelt számú, mozdítható lencsetag-csoportok segítik a színhibák csökkentését, valamint az objektívek mérete is további rugalmasságot eredményez. A háromszintű digitális telekonverter funkció ugyancsak használható az objektívek gyújtótávolságának 1,5-szeres, 3-szoros, illetve 6-szoros növelésére, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint közelebb kerüljenek az eseményekhez.

Az új videokamerák a Canon fejlett, az XF videokamerákra adaptált optikai képstabilizátor (OIS) rendszerét alkalmazzák, három különböző – normál, dinamikus és erőteljes – módot kínálva a stabilizálásra.

Az új 1/3 típusú, 2,07 megapixeles Canon CMOS-érzékelővel 1920×1080 Full HD videók is rögzíthetők. Az XF300 sorozatban alkalmazott 3CMOS érzékelő rendszerből a sorozathoz alakított érzékelőben egy Bayer-minta szerint elrendezett színszűrő biztosítja a magas fokú érzékenységet, és a széles dinamikatartományt. A gyors információolvasó technológia minimalizálja a hagyományos CMOS érzékelővel rendeklkező videokameráknál előforduló, redőnyhatásból eredő ferdülést is.

Kreatív lehetőségek a 3D felvételek támogatásával

A nagyobb méretű modellekhez hasonlóan az új kamerák is a kreatív felvételkészítési lehetőségek gazdag tárházát kínálják a felhasználók számára. Rendelkezésre állnak az 1080/50i, 1080/25p, 720/50p és 720/25p beállítások, valamint különböző rögzítési adatátviteli sebességek érhetők el a már meglévő munkafolyamatok kiegészítésére is. Lehetőség nyílik gyors és lassú mozgás, időközi felvétel (hosszú időközű videó), és filmkockafelvétel (szaggatott animációhoz) készítésére, valamint 3 másodperces előzetes – más néven gyorsítótárba történő – rögzítésre egyaránt.

Az új infravörös, és a 3D felvételkészítési támogatás még több lehetőséget kínál a felhasználók számára. Az infravörös (IR) felvételkészítési beállítás a videokamera elején, az objektív alatt található kapcsolóval aktiválható. A beépített IR lámpával, illetve a zöld és fehér fénnyel adottak a felvételkészítési lehetőségek, így az új modellek segítségével hiteles és drámai éjszakai felvételek rögzíthetőek, például az élővilág filmezéséhez vagy dokumentumfilmek készítéséhez.

Ezekben a modellekben két új 3D felvételkészítési támogatási funkció is rendelkezésre áll. Az OIS tengelyeltolás az eltolható képstabilizátor rendszert alkalmazza, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a két összekapcsolt videokamera megfelelő összehangolását a térhatású 3D videó rögzítésekor. A gyújtótávolságról szóló útmutató a zoom beállításainak pontos összehangolásához nyújt segítséget.

Kompakt forma, széleskörű funkcionalitás

Az új XF105, és XF100 modelleket a különböző felhasználói igényeket szem előtt tartva tervezték. Kompakt méretük ellenére a tapasztaltabb felhasználók számára széleskörű manuális vezérlési lehetőséget kínálnak, miközben az automata és a különböző támogatási funkciók a kezdők számára is egyszerűvé teszik a felvételkészítést.

A felvételkészítés könnyen figyelemmel kísérhető a videokamerák oldalán található nagyméretű LCD képernyőnek köszönhetően: a 8,8 cm (3,5”) méretű 920k pont felbontású képernyő kiemelkedően tiszta képet jelenít meg. A joystick vezérlővel kiválasztható menüelemek segítségével, a beépített hullámforma képernyővel, és a kép szélének fókuszállításával a felvétel pontosan beállítható. Ugyancsak megtalálható egy 0,61 cm méretű, 260k képpontos, 100 százalékos lefedettséget biztosító elektronikus kereső is.

A fókusz, a zoom és a rekesz a manuális objektívgyűrűvel szabályozható. A gép oldalára helyezett kapcsoló lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egyes beállítások között azonnal válthassanak. Számos beállítás – mint például a rekeszállító – egy egyéni gomb és a vezérlőtárcsa kombinációjával szintén átállítható.

Egy külön gomb segítségével igény szerint válthatunk a manuális és az automata fókusz (AF) között. A videokamerákon a Canon Arcfelismerő AF és egyedülálló, Azonnali AF beállításai mellett az új „Csak arc” AF beállítás is megtalálható, amely az automata fókusz alkalmazását csak az érzékelt arcokra szűkíti le. E funkció különösen hasznos egyedül dolgozó felhasználók, például külső felvételt készítő hírtudósítók számára.

Nagymértékben testre szabható

Sok, nagyméretű videokamerához hasonlóan az új modelleket is közvetítésre tervezték, ezért páratlan sokoldalúságot és rugalmasságot nyújtva széles körűen testre szabhatók. A felhasználók több mint 90 egyéni beállítást, valamint képpel kapcsolatos változatokat hozhatnak létre.

Egyéni kép funkció: többek között hat előre beállított gamma görbe kiválasztása. A felhasználók a 34 egyéni funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 10 testre szabható gombhoz, amellyel a személyes felvételkészítési preferenciáik, illetve stílusbeli szempontjaik szerint optimalizálhatják a videokamera használatát.

A kamerákban CINE.V, és CINE.F gamma beállításokkal a három, előre megadott gamma beállítás mellett legfeljebb 9, „egyéni igényekre szabott kép” tárolható. A kedvenc beállítások elmenthetők, és SDHC kártyával átvihetők egyik videokameráról a másikra. Ez különösen hasznos a különböző videokamerák használatakor a kreatív stílus megőrzéséhez, valamint olyan munkacsoportok számára is, akik a többkamerás felvételkészítéskor is biztosítani kívánják az egységes beállítást.

Fejlett hang

A kamera magas színvonalú képanyagát professzionális minőségű hangfelvétel egészíti ki. A képtől független hangfelvétel is rögzíthető: a két XLR bemenethez külső mikrofonokat csatlakoztatnak, és közben a készülék elején található beépített mikrofon felveszi a sztereó hangot. Mindkét modell képes professzionális célokra, illetve közvetítésre alkalmas hangminőséget eredményező 48 kHz-es, 16 bites lineáris PCM hang rögzítésére.

Canon professzionális szolgáltatások

Az új XF105, és XF100 felhasználói jogosultak a Canon professzionális videoszolgáltatás (CPS) tagságra. A CPS videoszolgáltatás a Canon termékek professzionális felhasználói számára exkluzív, ingyenes hozzáférést kínál számos kiemelt szolgáltatáshoz. Például elsőbbséget ad a javítási szolgáltatások során, valamint a Canon professzionális képviselőinek közvetlen támogatását Európa-szerte. A CPS tagsággal járó előnyökkel kapcsolatos információk megtekintéséhez látogasson el a következő honlapra: http://cpn.canon-europe.com/content/services.do www.canon-europe.com