Naim NDX: high-end hálózati lejátszó internet rádióval, 3 digitális bemenettel, digitális iPod csatlakozással, külső USB háttértárak kezelésével és opcionális FM rádió modullal


Naim NDX: több lépcsőben fejleszthető high-end hálózati audio lejátszó

Naim NDX: high-end hálózati lejátszó internet rádióval, 3 digitális bemenettel, digitális iPod csatlakozással, külső USB háttértárak kezelésével és opcionális FM rádió modullal.


2010 szeptember 3-án a Naim bejelentette az első dedikált hálózati lejátszóját, az NDX-et. A Naim innovatív, többszörös tesztgyőztes, HDX merevlemezes lejátszójához és a hosszú évek óta sokak által kedvelt CDX2, CDS3 high-end cd játszókhoz hasonlóan az NDX is több lépésben fejleszthető: külső tápegységek vagy külső D/A konverter hozzáadásával. Az NDX a Naim referencia termékkategóriájához tartozik, akárcsak a már említett CDX2 vagy a CDS3 cd játszók. A gyártó elképzelése szerint az NDX tipikus vásárlója kiváló minőségű, cd rippeket és on-line boltokból megvásárolt és letöltött nagy felbontású zenéket egyaránt hallgat.

Az NDX műszaki alapjait az igen sikeres Naim DAC adja: az innovatív, SHARC DSP-alapú fix órajeles pufferelés, a 16-szoros túlmintavételezés és a Naim saját fejlesztésű, alacsony generált zajú digitális szűrő algoritmusai biztosítják az egyedülálló hangzást.

Az NDX sokkal több, mint egy egyszerű hálózati lejátszó: 3 digitális, S/PDIF bemenete lehetővé teszi számítógépek, set-top boxok és cd játszók csatlakozását is.

Képes internetes rádiók vételére, az adások keresése műfajok, hely vagy az adó neve alapján egyaránt lehetséges. Az új adókat a szolgáltató automatikusan az adók listájához adja. A hallgató a kedvenceit megjelölheti vagy a neki nem tetsző adókat eltávolíthatja a kínálatból egy speciális honlapon keresztül. Aki a hagyományos FM rádió műsorokat is szereti, rendelheti az NDX-et FM vevővel vagy később opcionálisan hozzáadhatja az anélkül vásárolt készülékhez a vevő modult.

Digitálisan csatlakoztatható iPod, iPhone, amit ekkor az NDX tud vezérelni. Külső USB tárolóról lehetséges nagy felbontású WAV, FLAC felvételek lejátszása. Vezérelhető az NDX egy iPhone vagy iPod segítségével is, ehhez az opcionális n-Stream szoftver szükséges, amely a Naim rendszer bemeneteinek kiválasztásában és hangerejének beállításában is segíthet, amennyiben a rendszerben az előfok is Naim gyártmány.

Fontosabb Naim NDX jellemzők:

 • UPnP hálózati lejátszó
 • Internet rádió vTuner 5 szolgáltatással
 • 3 db S/PDIF digitális bemenet, 192kHz/24 bit maximális mintavételezéssel és jelfeldolgozással
 • SHARC DSP és pufferelés, fix mintavételezési frekvenciával
 • Egyedi megoldású 16-szoros túlmintavételezés és digitális szűrő
 • Optikai leválasztás minden fontos részegység számára
 • USB csatlakozás az előlapon USB memóriák lejátszása számára
 • Apple által engedélyezett digitális iPod/iPhone használat
 • Opcionális FM tuner modul
 • Ethernet csatlakozás a megbízható használathoz, drót nélküli a kényelmeshez
 • WAV, FLAC, AIFF, AAC, WMA, Ogg Vorbis és MP3 formátumok lejátszása és streamelése
 • Pufferelt digitális kimenet 75 ohmos BNC csatlakozón
 • Külső XPS2 és 555 PS tápegységgel kiegészíthető
 • Külső Naim D/A konverterrel kiegészíthető
 • Lineáris 200VA toroid transzformátoros tápegység, 4 szekunder kimenettel
 • Különálló tápellátás a digitális, analóg, DSP és óra áramkörök számára
 • Földelés leválasztó kapcsoló az optimális földelési megoldás kiválasztásához
 • A Naim Reference sorozatnál is használt, nem mágnesezhető, alacsony rezonanciájú és alacsony mikrofóniás készülékház
 • OLED kijlező a magas kontraszt és jó olvashatóság érdekében
 • Angol tervezés és gyártás

Műszaki elvek:

Amikor két évvel ezelőtt a Naim bejelentette az innovatív HDX merevlemezes lejátszót, még kicsi volt a választék hálózati lejátszókból és az ezeket optimálisan kiszolgáló D/A konverterekből. Habár manapság már sokkal több készülékből lehet választani, még mindig ritka az igazán muzikális hangú lejátszó.

Zenét átvinni Ethernet vagy WiFi hálózaton keresztül nem túl nehéz, de igazán jól csinálni csak úgy lehet, hogy a tervezés során a legkisebb részletre is komoly figyelmet fordít a fejlesztő csapat, minden apróságnak tűnő feladatnak a helyére kell kerülnie a rippeléssel kezdődően. A CD másolatnak abszolút tökéletesnek és bithelyesnek kell lennie. A háttértárak akkor jók, ha gyorsak, megbízhatóak és megfelelő tartalékolással rendelkeznek. Az informatikai hálózatot jól beállítottnak, ütközésmentes forgalmúnak és nagy sávszélességűre szükséges kialakítani. A hálózati lejátszó esetében is fontos az alacsony jitter, a rádiófrekvenciás zavarokkal szembeni védettség és az érzéketlenség a zajos külső kapcsoló üzemű tápegységek, mobil telefonok, az általános elektromos eszközök, számítógépek által generált elektromágneses interferencia hatásaival szemben. Természetesen a hangreprodukciós eszközöknél általában szokásos műszaki követelményeknek, mint amilyen az alacsony impedanciájú tápellátás, minőségi és válogatott alkatrészek használata és az általában jó mérési eredmények is fontos megfelelni.

Az NDX optikai úton megvalósított galvanikus leválasztást használ a kulcsfontosságú részegységei összekapcsolásra. Ez által csökkenthető a zaj átvitele a digitális szekcióból és csatlakozásokon keresztül az analóg tartomány felé. Mindegy, hogy az NDX belső vagy külső forrásokat használva játszik le, a digitális adat leválasztásra kerül a DSP-ről és a DSP leválasztott a DAC-ról és a mester órajelről. Az izoláció maximális a digitális részegységek és az analóg kimenet között. A fontos részegységek tápellátása és útvonala független egymástól, 4 különálló szekunder leágazással a szeparáció már a hálózati trafó kimenetén megtörténik.

A Naim memóriába puffereléssel történő jitter eltávolítási módszere egyszerű koncepción alapszik: az audio adat a memóriába változó időzítéssel érkezik, de a kiolvasást már a precíz órajel vezérli a DAC felé. Az adott precíz órajel kiválasztása a memória töltésénél használt bejövő órajel átlagán alapszik, az így kiválasztott frekvenciájú precíz fix frekvenciájú órajel vezérli a memória töltését és kiolvasását. Ilyen módon a DAC áramkör teljes mértékben leválasztott és izolált a bejövő jel jitterétől.

Az NDX a Naim DAC esetében is használt 16-szoros túlmintavételezési módot használja, egy SHARC digitális jelprocesszor (DSP) alkalmazásával.

A szűrő meredeksége módosított Butterworth karakterisztika, amelynek segítségéve megelőzhető a fázisváltozás az analóg hangtartományban. A szűrő algoritmusa a lehető legegyszerűbb, mindösszesen 5 soros az Assembly programozású kód. Ennek segítségével biztosítható az alacsony úgynevezett aritmetikus zaj (a kevesebb DSP művelet, a kevesebb matematika kevesebb kerekítési hibát jelent) és kisebb lesz a tápegység által generált zaj is, mivel a DSP nem igényel áramot, amikor éppen nem számol. A DAC chip az NDX-ben Burr Brown PCM1791A, amely a 16-szoros túlmintavételezés segítségével a maximális lehetséges mintavételi frekvenciáján, 768 kHz-en fut.

Az analóg kimeneti szűrés egy többszintű, 7 pólusú szűrő, Burr Brown OPA42 műveleti erősítő áramkörökkel megvalósítva, összesen 6 darabot használva. Az OPA42 kiválasztása a számos lehetséges áramkör közül hosszú időn keresztül végzett meghallgatások segítségével történt. Sallen-Key topológiát és többszörös aluláteresztő szűrős visszacsatolást használ a gyártó a 7 pólus kialakításánál.

A tápegység felől érkező zajok csökkentésére törekvés hosszú idő óta része a Naim tervezési filozófiának.

Az NDX tápegységének zaja extrém alacsony és ezzel nagyban hozzájárul a mérhető és az érzékelhető dinamika maximalizáláshoz. Az NDX két opcionális külső tápegységgel, az XPS2-vel és 555 PS-sel is kiegészíthető, de természetesen használható saját belső tápegységével is. A tápegységekben használt kondenzátorok nagyobb értékűek, mint általában, így rövid ideig tartó csúcsterheléshez a szokásosnál nagyobb áramfelvételt biztosítanak. Alacsony zajú LM317/337 feszültségszabályzók simítják a kondenzátorokból érkező szabályozatlan feszültséget. A különböző digitális részegységek felé dupla illetve néhány esetben háromszorosan szabályzott feszültség érkezik. Az opcionális külső tápegységek használatakor négyszeres lesz a feszültségszabályozás. Ezen külső tápegységek alkalmazásakor a további zajcsökkentés érdekében sokkal nagyobb toroid transzformátorokon és még nagyobb kapacitású kondenzátorokon keresztül érkezik a tápellátás és a zaj szempontjából oly fontos földelés is gondosan kialakított marad.

Szállíthatóság és ár:

AZ NDX novemberben lesz szállítható, a deviza árfolyamok függvényében várhatóan 800.000.- Ft alatti nettó áron.