TCP/IP — hálózati fekete mágia


Malcolm Steward a neves angol hifi szakíró a blogjában írt egy tudósítást arról, hogy a NAS-ban (Network Attached Storage) végrehajtott SATA kábel cserét követően, hogyan változott a hálózati lejátszót, mint forrást használó rendszerének a hangja, véleménye és mások véleménye szerint is jó irányban – vagyis tetszett jobban neki és társainak az így kapott hang.

Pár nap után aztán a cikket eltávolította a blogjáról, mivel túlfűtött indulatokat generált a cikk és volt aki a halálát kivánta emiatt. cry.gif

http://www.malcolmsteward.co.uk/?p=2495

Ahogy írja, tudja, hogy ez nem lenne lehetséges és mégis többedmagával és kényszer nélkül jutott erre a következtetésre. Úgy tűnik, mintha egy kicsit megijedt volna a kiváltott indulatoktól….

Talán érdemes ennek kapcsán pár gondolatot leírni.

Az egyik német hifi újság már 2007-ben tesztelt Cat5, Cat5e és Cat6 kábeleket, jó német szokás szerint le is pontozta őket és jelentős különbséget talált használatuk során a tesztelésre használt hifi rendszer hangjában.
Félreértés ne essék, nem a Cat5 kábelből épített analóg összekötő kábeleket tesztelték, hanem a hálózati játszóknál használt TCP/IP kommunikációhoz használt Cat5 kábeleket, amiket ugye adat továbbításra és nem hangfrekvenciás jelek továbbítására használnak….

Van itt azonban egy érdekes írás.

A Cirrus Logic, aki egy nagy és jól ismert digitális chip gyártó, A/D és D/A konverterekkel és mindenféle egyéb ipari alkalmazásokhoz gyártott számos egyéb digitális termékkel. Vagyis nem egy átlag barkácsoló hifista. Mégis az egyik Appnote-jában a CS18101 CobraNet (professzionális IP-alapú sok csatornás audio interfész, sok éve használják hangosításban) chiphez igen érdekes dolgokat ír.

Pár idézet az elektromágneses interferencia (EMI) kapcsán (az én fordításomban, aki kiváncsi az eredeti angol szövegre, annak szívesen elküldöm).

“…Akárcsak a hő okozta problémák esetében, az EMI elmélete is jól ismert, ám a gyakorlat sokszor teljesen mást mutat, mint ami az elméletből következne. Olyan sok tényező van, ami az EMI hatását befolyásolja, hogy az ezzel foglakozás a fekete mágia körébe is tartozhatna. Olyannyira, hogy egy a témában megjelent könyv címe is ez:

High Speed Digital Design: A Handbook of Black Magic
Howard W. Johnson & Martin Graham
Prentice-Hall, Inc.
ISBN: 0-13-395724-1

… a helyes csatlakozások, jel terhelés, elcsatolás, stb, mind drámai befolyással lehet az EMI hatására.
Az Rj45 csatlakozók kiváló elektromos csatlakozást kell, hogy biztosítsanak a készülékházzal. Tesztek során részszalaggal is biztosítani lehet a csatlakozást. A rossz csatlakozás megnövelheti a sugárzott emissziót akár 6 dB-lel is!

Amennyiben lehetséges, ne használjunk ribbon kábeleket a modulok csatlakoztatására a hoszt rendszerhez. A közvetlen csatlakozás sokkal jobban működik, mind a jelkezelés integritása, mind az EMI szempontjából.
Amikor az EMI tesztelést végzi, használjon többféle Ethernet switchet is. A gyakorlati tapasztalatok szerint a különböző switchek akár 12 dB különbséget is okozhatnak közös módú emisszióban. Vagyis próbáljunk ki többféle switchet, amíg meg nem találjuk az igazit.

A megfelelő tápegység kiválasztása is befolyásolhatja az EMI hatásokat és a közös módú emissziót, ezért válasszuk ki a jót!”

Még egyszer leírom, mielőtt a “csak 0 és 1” érvet használók lecsapnak a témára, hogy ezt nem egy kisérletező kedvű hifista, hanem a Cirrus Logic jónevű chip gyártó írja….

Írnak még más érdekességet is a “Maintaining Signal Quality” című fejezetben.

“… számos villamos mérnök, akik audio termékeket terveznek, nincsenek tisztában a nagy sebességű digitális áramkörök működésével és azok működésének ANALÓG HATÁSAIVAL.. A csatoló kondenzátorok kritikusak a jel és a tápvonal minőségének megőrzésében…. A modulok közötti távolságokat röviden kell tartani. 4 inchet meghaladó távolságban buffer áramköröket kell használni …”

Mindezt egy valós idejű hálózati, IP-alapú kapcsolatot biztosító full digitális chip beépítése kapcsán. Írnak még arról is, hogy milyen fontos a működéshez leginkább megfelelő hőmérsékleti tartomány betartása és annak kapcsán hogyan változik a chip/FGPA teljesítménye és a sugárzott EMI.

Szóval érdekes dolgok ezek. 0 meg 1. Bit az bit. Ja. 🙂