Minőségi közszolgálati tévét akar a Fidesz


Nem számít jelentős létszámleépítésre a közmédiumoknál az új struktúrára való áttérés nyomán Szalai Annamária, a kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa – tudatta szerkesztőségünkkel a Duna Televízió közleménye a szakpolitikussal készített interjú után.

“A cél a minőség javulása, nem pedig a tömeges elbocsátás” – nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának a szakpolitikus. A már elfogadott és a még a parlament elé kerülő médiaszabályok nyomán egy felértékelődött, megnövelt szerepű Magyar Távirati Iroda, “profiltisztított” televíziók és erősödő civil kontroll képe bontakozik ki – derült ki a beszélgetésből, legalábbis a Duna TV közleménye szerint.

A médiatörvénykezés elsőként elfogadott eleme beemelte a “média-közszolgálatot” az alkotmányba, ami a közszolgálati intézményeknek jó hír. Ebből már lehet építkezni, nyilván a kormánynak az az elképzelése, hogy megerősíti a közszolgálati televíziózást, rádiózást, tartalomszolgáltatást – nyilatkozta a Hattól nyolcig stúdiójában Szalai Annamária.

A struktúra átalakítására vonatkozó, szintén elfogadott jogszabályt még két elem követi: az alapjogokat deklaratív módon megfogalmazó kerettörvény, illetve a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény. Ezzel teljesedik majd ki az új médiaszabályozás – szögezte le a szakpolitikus.

Szalai Annamária kijelentette: reméli, az új szabályozás még pontosabban rögzíti majd, hogyan lehet teljesen függetleníteni gazdaságilag a közszolgálati médiát az államtól, a hatalomtól. Hozzátette: ez eddig nem így volt, mert kedvére elvett vagy adott a kormány az egyes közszolgálati intézményeknek, attól függően, hogy mennyire állt a szívéhez közel; a gazdasági póráz pedig politikai pórázt is jelent – tette hozzá. A politikus arról bővebben nem nyilatkozott egyelőre, hogy milyen finanszírozási rendszer váltaná a mostanit (az európai közszolgálati televíziók szövetsége, az EBU az ezredforduló óta többször is felhívta az éppen hatalmon lévő magyar kormány figyelmét arra, hogy a többi tagintézményhez hasonlóan normatíva alapú finanszírozással biztosítsa a köztelevízió függetlenségét).

A párhuzamosságokat viszont megszüntetik és csökkentik a vezetői szinteket – erre törekedett  a törvényhozó.  A szerkesztőségek tartalmi önállósága megmarad a jövőben is, “de azok a dolgok, amelyek eddig inkább elvonták a figyelmet a tartalomtól, azok kikerülnek egy közös rendszerbe. Így segítik a csatornák munkáját, hogy koncentrálhassanak a megrendelésre, a tartalomra, hogy mi van a televízióban” – mondta a szakpolitikus.

Az MTI szerepe felértékelődik, jelenleg elég szűkös körben végzi a tevékenységét és indokolatlanul zártan. A közpénzen előállított híreket például ingyenesen kell továbbadni, mert ezek árát egyszer már az adófizetők megfizették. Az új médiában is fontosabb szerepe lesz a nemzeti hírügynökségnek, nem csupán a hagyományos területeken. Több szerepet el kell látnia, mint jelenleg – mondta Szalai Annamária.

A televízióknál nem kell párhuzamosságokat fenntartani, hanem tiszta profilokat kell megteremteni – derül ki Szalai Annamária nyilatkozatából. “Nagyon fontos szerepe van a Duna Televíziónak, ezt a jövőben is fenn kell tartani. Nagyon jó lenne, ha a Kárpát-medence televíziója lenne és azt a szemléletet sugározná, amit kértek a határon túli újságírók és nézők”- szögezte le.

Az összes köztelevíziónak sokkal dinamikusabbnak, “élőbbnek” kellene lennie a jövőben. Az egyes csatornák feladata a közszolgálati kódexben lesz majd rögzítve; ezt számon is kéri majd a civilekből álló közszolgálati testület.

A civil kontroll az új rendszerben értelmet kap majd – hangzott el a beszélgetésben. “Eddig a civilek olyasmikkel foglalkoztak, amihez kevés közük van, hogy milyen egy mérleg vagy az üzleti terv. És pont abba nem avatkozhattak bele, amiért ők vannak: hogy milyen a tartalom. Most a helyére kerül ez is. A civilek feladata az lesz, hogy a társadalom nagyobb közösségeit reprezentálva megjelenítsék azt, hogy mit szeretne az a közösség, ahol élünk” – szögezte le a Szalai Annamária.

A közmédiumokban esetlegesen várható leépítésekről pedig úgy nyilatkozott: a cél a minőségi javulás, nem pedig a tömeges elbocsátás, “és ezt senki nem is fogalmazta meg”. Nem gondolom azt, hogy tömegesen el kellene hagyni a közintézményben dolgozóknak a munkahelyüket, hanem egy ésszerűbb munkavégzést, jobb minőséget lenne jó látnunk – nyilatkozta  Duna Televízióban Szalai Annamária.

2 thoughts on “Minőségi közszolgálati tévét akar a Fidesz

 1. Talán nem is létszám, hanem azon belül az lehet a gond, hogy maradt-e ott olyan szakipar, és tálentum, amellyel lehet minőségi munkát is végezni. A kontraszelekció általában nem ezt segíti elő.Az archívumról már nem sok bőrt lehet lenyúzni, sporttal és nemzetiségi műsorral, vagy vallási anyagokkal nem minden igényt lehet kiváltani. A bulváron és a hírterületen felnőtt menedzsment miképp lesz hiteles ha netán irodalmi alapú, vagy a mai gyerekeknek szólni képes hiteles anyagot kellene készíteni? Hol vannak azok, akik nemzetközi mérce szerint is állták a sarat, és ne adj isten nem kívántak politizálni?

  1. Jó kérdések és remélem kapunk rá helyes válaszokat is.

   Hátha kiderül, hogy lehet más a tévé műsor is 🙂

   Ahogy egyre olcsóbbá és hétköznapibbá válnak a műsorgyártó eszközök, Sajnos (vagy nem, ki tudja?) úgy válik egyre nagyobb számú technikus vagy művész számára elérhetővé a technológia, sok esetben nem kell átmenni a használatához évekig tartó, szakmai alázattal terhelt tanulási folyamaton. Persze a megtanult és évtizedek alatt elsajátított tudást is egyre kevésbé adják azok, akik ezt megszerezték évtizedek során. Ez érthető, egyre nagyobb a verseny a munkavállalók között a médiában és sokszor bizony tényleg csak bátorság kérdése, ki milyen tapasztalatot vállal be egy-egy meghallgatás vagy állás interjú során és ki milyen alacsony összegért vállalja be a munkát. Ebben természetesen a produkciók gazdái is “ludasak”, akik rá vannak szorítva az egyre csökkenő költségvetésből valahogy a lét, és a fejlődés költségeit is kigazdálkodni. Egyfajta 22-es csapdája ez: az egyre jobb minőségű és egyre hatékonyabb technológia egyre szebb és tartalmilag, vizuálisan egyre magasabb színvonalú munka megteremtését teszi lehetővé – miközben egyre kevesebb az ezt megvalósítani képes és kreatív alkotó. (Ezúton is elnézést kérek az igazán magas színvonalú munkára képes nem kevés hazai kreatívtól és alkotótól.)

   Ezért is örültem a Canon 5D Mk II fényképezőgép földcsuszamlásszerű elterjedésének. Alkalmazásának minden esetlegessége és nehézsége ellenére is újrateremtette a nagyfelbontású filmezés, videózás vizuális igényességét. Friss alkotói szellemet hozva a HD videózással szemben kicsit talán tanácstalanul toporgó és sok esetben még mindig SD-világú vizuális klisékben és képalkotásban gondolkozó műsorgyártói szemléletbe.

Comments are closed.