Foci VB: elkészült a vuvuzelaszűrő, de nem lehet használni


Egy német hobbizenész számítógépes programjával ki lehet szűrni a vuvuzela hangját, csak éppen nem szabad.

Nem készült még olyan szurkolói eszköz a világon, mely ennyire megosztotta volna a futballtársadalmat, mint ez a hosszúkás duda. TV-nézők, szurkolók, újabban pedig a játékosok és szakvezetők is hangot adtak már nemtetszésüknek az akár 130 decibellel is üvöltő vuvuzelákkal kapcsolatban. Úgy tűnt a televíziónézők végre fellélegezhetnek, de a frissen kifejlesztett vuvuzelaszűrőt nem lehet használni.
– Nagyon idegesített ez az állandó ricsaj, és a vártnál sokkal egyszerűbben sikerült a vuvuzelák által keltett aisz hangot eltávolítanom – mondta el Tobias Herre, a vuvuzelaszűrő program megalkotója. – Biztos vagyok benne, hogy erre a megoldásra már a televíziós társaságok is rájöttek, de valószínűleg nem szabad módosítaniuk a stadionokból érkező jeleket.
Herre az internetre is feltette találmányát, de a rendkívüli érdeklődés miatt az oldal rövid időn belül teljesen megbénult.
A dél-afrikai világbajnokság szervezői korábban már kijelentették, a sorozatos panaszok ellenére semmiféle módon nem korlátozzák a vuvuzelák használatát, mivel az szerves része kultúrájuknak.
Való igaz, a vuvuzela ősi dél-afrikai hangszer, igaz hagyományosan fából készül, és sokkal halkabban szól. Ezek után már csak az a kérdés, hogy mennyire tekinthetünk ősi népi hangszernek egy Kínában tömegével gyártott fröccsöntött dudát.
Egy tegnapi hír szerint a keddi mérkőzéseken már a Magyar Televízió is kipróbálta volna a vuvuzelaszűrőt.

Kádár Pál
(MTI)

http://www.fourfourtwo.hu/liga-hirek/8311