Gábor Dénes előtt tiszteleg a Google


A Google keresőoldal a 110 éve született Gábor Dénes előtt tiszteleg: a mai logójuk a Nobel-díjas fizikus emlékére hologram-szerűen jelenik meg.

Magyar fizikus előtt tiszteleg a keresőóriás: a világ egyik leglátogatottabb oldalán egy napig hologram-szerűen jelenik meg a google felirat.

….

A harmincas évek Angliájában nehezen találhattak a külföldiek munkát. Gábor Dénes végül a Thomson-Houston céghez került, ahol 1948-ig dolgozott, többek között a kommunikációelmélet, a kinematográfia és – a legutolsó években – a holográfia területén. 1949. január elsején került a londoni Imperial College of Science & Technology-ba, ahol nyugdíjazásakor már professzorként tevékenykedett. Itt alkotta meg a Wilson-ködkamra továbbfejlesztett változatát, a holografikus mikroszkópot, de csinált például egy analóg számítógépet is.

A lapos színes televízióhoz megalkotta a leglényegesebb alkatrészt, a képcsövet. A plazmaelméletben szintén maradandó volt munkássága: a nevéhez fűződik a plazmalámpa konstrukciója is. Gábor a CBS Laboratories-nál nyugdíjazása után együtt kutatott egyik legrégebbi barátjával, a szintén magyar származású Peter C. Goldmarkkal, aki a színestelevízió teóriáját dolgozta ki.

A Nobel-díjas tudós szemléletével évtizedekkel megelőzte korát: már a 60-as években figyelmeztetett, csak tiszta technológiákkal és ésszerű fogyasztással őrizhető meg a civilizáció

http://index.hu/tech/hirek/2010/06/05/gabor_denes_elott_tiszteleg_a_google/