Bemutatkozik a Naim UnitiServe


A UnitiServe a Naim első merevlemezes vagy SSD háttértárral ellátott lejátszó és kiszolgáló eszköze, amely optimalizált cd rippelést, akár 1 TB beépített háttértárat és UPnP audio szerver funkciókat kínál kisméretű készülék házban. A már idehaza is népszerű, Minden-Az-Egyben lejátszó/erősítő kombináció Naim Uniti és a napokban a polcokra kerülő cd játszó nélküli kisebb testvére, a Naim UnitiQute valamint a high-end merevlemezes Naim HDX lejátszó alkotta választékot egészíti majd ki a HDX technológiát használó UnitiServe.

A UnitiServe akár digitális forrásként, akár szerverként használható, természetesen semmit nem feladva a Naim digitális forrásoknál már megszokott minőségből. Digitális kimenetén keresztül csatlakoztatható a forradalmi Naim DAC-hoz vagy a digitális bemenettel is ellátott Supernait integrált erősítőhöz vagy más már meglévő külső D/A konverterhez, de infomatikai hálózaton keresztül háttértáráról akár a Uniti, akár a UnitiQute vagy a Naim HDX is le tud játszani egy több szobás installáció esetén. A UnitiServe a high-end merevlemezes lejátszó Naim HDX kistestvéreként ugyanazt a minőségi zenehallgatási célokra és bithelyes olvasásra optimalizált CD rippelő motort és lejátszó környezetet használja, mint a HDX. A nóták katalogizálását és felismerését a Naim Bővített Zenei Adatbázisa segíti. A belső 1 TB kapacitású merevlemezes háttértár 1200 CD tárolását teszi lehetővé tömörítetlen formátumban, de lehetséges külső hálózati tárolókra, un NAS-ra menteni a rippelt zenét. A külső hálózati tárolás esetén a Naim UnitiServe 1 TB belső háttértár helyett 16 GB kapacitású SSD SLC memóriával is rendelhető, így mozgó alkatrész nélkül közvetlenül a külső tárolóra lehetséges rögzíteni.

Természetesen használható kiszolgálóként már meglévő NaimNet NNP01 és NNP02 Ethernet bemenetű erősítőkkel egy rendszerben is. Ebben az esetben a teljes informatikai hálózat szkennelését elvégzi és a hálózaton keresztül tárolt audio fájlokat elérhető teszi az erősítők és UPnP renderer eszközök számára. Egyidejűleg 6 különböző szobát illetve erősítőt tud ilyen módon kiszolgálni. A Naim UnitiServe UPnP kiszolgálóként nemcsak más hálózati kommunikációt használó Naim eszközökkel, de minden más ezt a protokolt ismerő hálózati eszközzel is együtt tud működni.

A Naim UnitiServe, mint hálózati lejátszó a belső háttértárról illetve az USB portokon keresztül csatlakoztatott memóriákról 192kHz/24 bites felbontásig, míg a hálózaton keresztül 96kHz/24 bites febontásig tud lejátszani. Távvezérlése akár webes felületen, akár iPhone vagy iPod Touch segítségvel lehetséges, de rendelkezik TV/VGA monitor, billentyűzet és egér csatlakozással is illetve használhatóak az AMX, Crestron távvezérlési lehetőségek is. A CD kidobása és a kikapcsolás a készülék elején található Naim logó megnyomásával történik.
A szállítás várhatóan 2010 júniusában kezdődik.

Fontosabb jellemzők:

Kétféle kivitel: UnitiServe és UnitiServe-SSD
UnitiServe: 1 TB belső háttértár
UnitiServe-SSD: 16 GB SLC nagyvállalati kiszolgáló minőségű SSD tároló
Naim Bit-For-Bit CD rip alkalmazás
Naim Bővített Zenei Adatbázis meta adatok kezeléséhez (Allmusic.com és FreeDB alapján)
Naim hálózati szkenner – a hálózaton fellelhető hangfile-ok megkereséséhez
Naim UPnP kiszolgáló
Többféle vezérlő felület: TV / Web (Windows és Mac) / számítógépes kliens alkalmazás / iPhone, iPod Touch valamint a Naim logó a készülék elején
Natív 192kHz akár 32 bit lejátszás és belső felépítés, támogatott fájl formátumok: wav, FLAC, AIFF, AAC, ALAC, OGG Vorbis, Windows Media, mp3
Külső USB tárolóról támogatott formátumok: wav, FLAC, AAC, ALAC, wma, mp3
Digitális kimenet külső DAC felé
SPDIF kimenet Toslink és BNC, Naim DAC felé a BNC csatlakozás használata javasolt
Extrém alacsony jitter
Igen alacsony zajú tápegység
Csendes működés
Kisméretű, nem mágnesezhető, alacsony rezonanciájú és mikrofóniájú készülékház
4 USB port
Ethernet hálózati csatlakozás
FAT és NTFS formázott USB tárolók kezelése
Brit tervezés és gyártás
Méretek: 87x207x314 mm
Súly: 5.6 kg