NAB 2010: Panasonic AG-3DA1, 3D dual optikás AVCCAM kamkorder és AG-HMX100 A/V kép/hang keverő


Ma már közhelynek számít arról beszélni, hogy a James Cameron Avatarjának sikere milyen mértékben gyorsította fel a 3D képalkotási technológiák terjedését és elfogadottságát. Az idei kiállításon is megszámlálhatatlan 3D-vel kapcsolatos újdonság van. Ezek egyike a Panasonic tavaly még un “deszka” modellként csak vitrinben mutogatott dual optikás 3D kamerája, ami időközben nemcsak termékké érett az AG-3DA1 kamkorder formájában, de ki is egészült a szintén 3D-re optimalizált AG-HMX100 A/V kép/hang keverővel valamint a BT-3DL2550, a 25” professzionális 3D LCD monitorral.

Az új dual optikás kamkordert 1/4 inches, 1920×1080 pixel, 2,07 megapixeles 3-MOS érzékelőkkel látta el a  gyártó.  AVCHD-PH felvételi módban 1080/60i, 50i, 30p, 25p and 24p (natív) és 720/60p and 50p formátumokban tud SDHC kártyára rögzíteni, a legjobb minőségű tömörítésssel akár 180 percet is egy 32 GB kapacitású kártyán. A gyártó HD-SDI és 1.4 HDMI kimenettel (külön a két szem számára, egy-egy kimenettel természetesen) egyaránt ellátta a szerkezetet, hangbemenetek XLR csatlakozásúak. Az un konvergencia pont, ami a két optika távolságának segítségével a 3D hatás mélységét határozza meg, állítható, akár az opcionális tartozék távvezérlőn, remote controlleren keresztül is.

A kamera gyakorlatilag két egymás mellé helyezett, különálló kameratestből lett kialakítva. A dupla rögzítő rész, dupla kamerafej, és a dupla SD kártya modul könnyen hordozható, egységes testbe integrált.  Más megoldásokkal szemben, ahol a konverhencia pont állítása számítógépes rekalibrációt kivánhat meg, itt erre nincs szükség, a kalibráció automatikusan megtörténik vagyis ilyen módon is biztosítja az állítás után az azonnali felvételkészítést – akár híradósok is használhatnák: politika 3D-ben, micsoda perspektíva :).

Az egyenlőre  egyedi rendelésre készülő 3D kamkorder ára Amerikában 21.000.- USD nettó áron és 1000 dolláros letéttel rendelhető. A szállítás az év második felében várható.

Az AG-HMX100 félprofesszionális, 4 bemenetes képkeverő az SDI bemenetek összefogásával két bemenetes 3D képkeverővé alakítható.

Két képkeverő párhuzamos használatával pedig akár négy 3D kamera képe is kezelhető lehet, ha valakinek a két kamera kevés lenne.

A monitorozáshoz az új, BT-3DL2550 IPS paneles, 25.5 inches 3D monitorát ajánlják.

Habár a fenti újdonságok nem kifejeztten olcsóak, de annyira azért már megfizethetőek lesznek, hogy legalábbis bankot rabolni nem lesz szükséges a 3D filmkészítőknek a felvételi technológia megteremtéséhez.

A Penna-Média Kft választékában a Panasonic broadcast és pro termékei egyaránt megtalálhatóak és rendelhetőek.