NAB 2010: Ikegami – 3D broadcast studió kamera tartozékok és egyéb újdonságok


Megjelent az idei kiállításon az Ikegami studió kamerákhoz a CSU-3D, ami egy studió kamera “kapcsoló”, minek segítségével kamerapárokat lehet használni sztereoszkópikus 3D felvételkészítéshez és élő közvetítésekhez, mint a 3D sporközvetítések vagy hangversenyek. A CSU-3D biztosítja, hogy a rácsatlakoztatható 4 kamerapár mindegyike beállításait tekintve tökéletesen egyforma legyen páronként, megteremtve így a 3D képalkotás alapjait. A CSU-3D természetesen együttműködik az ismert Ikegami studió kamera tartozékokkal, mint Maintenance Control Panel (MCP) vagy OCP-k.

Az egyre népszerűbb, SSD memória nagysebességű tárolót használó Ikegami GFCAM kamkorder már 24p képalkotással is rendelhető. A gyártó bemutatott hozzá új generációs MLC modulokat használó 64 illetve 128 GB-os SSD tárolókat is. Az Ikegami GFCAM megoldásairól korábbi bejegyzéseink között is talál számosat:

https://koscsof1.wordpress.com/?s=GFCAM

A megfizethető HD broadcast studió kamerára vágyók, legalábbis egyenlőre Japánban és Amerikában, ezentúl bátran gondoljanak az Ikegamira: bemutatta a gyártó a HDK-77 multi-formátumú 1080i / 720p CMOS érzékelőt használó kamerát. A tartozékai között megtalálható a CCU-890M kamera vezérlő, amit egy kapcsolóval lehet Triax vagy Fibre rendszerben is használni.  Európai forgalmazásáról még nincs hír.

Lesz viszont biztosan Európában is a legkényesebb igényeket is kielégítő, szintén multi-formátumú HDK-79EC studió kamerából. Ezt a kamerát lehet majd rendelni dual procsszoros változatban is, HDK-79EC/HS típusjelzéssel, amely akár 100p/120p üzemmódban is használható lesz, szuper lassító rendszerekhez, a bevezetőben említett CSU3D-vel akár a legigényesebb 3D felvételek lassított készítéséhez is, különösen a sport közvetítések esetén lehet ez a funkció fontos.

Egyéb bemutatott termékekről, mint a kis méretű HD un Point of View kamerák és HD monitorok a gyártó honlapján a hírek között olvashatnak az érdeklődők.

http://www.ikegami.com/IKEGAMI_NAB2010_V4.html