NAB 2010: Új Canon 4:2:2 HD 50 Mbps tömörítést tudó félprofesszionális kamerák


Íme a válasz, vagy legalábbis valami válaszféle a Canontól a Panasonic mikro 4/3 kamkorderére és más gyártók kamkorder újdonságaira.

A két új típus XF 300 és 305 neveket kapta a keresztségben. Natív felbontásuk 1920 x 1080 lesz (1/3 inch CMOS érzékelők) és 4:2:2 mintavételezéssel tud majd akár 50 Mbps bitrátával várhatóan kiváló minőségben HD felvételeket készíteni. A Canon egy új “Canon XF” – nek nevezett kodeket használ majd, ami szaványos .MXF wrapperbe cosmagolja majd a meta adatot és a médiát. Az így rögzített kép és hang az Avid Media Composer 5-ös szoftverével majd natívan vágható is lesz, de nyilvánvalóan a többi vágó szoftver gyártó is igyekszik majd bejelenteni a kompatibilitást. Az 50 Mbps mellett 35 és 25 Mbps 4:2:0 video rögzítése is lehetséges lesz.

Mindkét új kamera a Canon 18x HD L sorozatú, ultra alacsony diszperziójú 29.3-527,4 mm vario optikájával kerül szállításra elsősorban a híradósókat, helyi tévéket, dokumentaristákat és az eseményrögzítést végző igényes műsorgyártókat megcélozva. A rögzítés a Canon HDSLR fényképezőgépekhez hasonlóan CF kártyára történik. A 305-ös modell HD – SDI kimenettel is rendelkezik majd, az élő adást is készítők számára ez hasznos kiegészítő.

A Canon Digic III DV processzorának segítségével megvalósított arcfelismerő technológia segítséget nyújt majd az élesség megtartásban, megtalálásában azok számára, akik szeretnek automatikát is használni munkájuk közben. A kamkorder csak HD-ben dolgozik majd, nem tud SD-ben felvenni.

A kamkorderek várhatóan júniusban kerülnek piacra, várhatóan valahol 2 millió forint körüli nettó áron (nem olcsó!), konkurenciát teremtve így a Sony EX és a Panasonic 301/370 kamkordereinek.