Radikálisan zsugorodna a BBC


A The Times című vezető konzervatív brit napilap úgy tudja: a BBC bezárna két rádióállomást, megszüntetné internetes oldalainak felét, negyedével csökkentené az online tevékenység jelenleg 112 millió fontos (35 milliárd forintos) éves költségvetését, elküldené az internetes részleg munkatársi állományának negyedét, és meredeken csökkentené az amerikai műsorok importjára szánt kiadásokat.

Emellett a kiemelkedő sportesemények közvetítési jogaira kifizethető összegre is felső korlátot határoznának meg; ez az előfizetési díjból befolyó éves összeg mintegy 8 százaléka – 300 millió font (93 milliárd forint) – lenne.

Mindezen intézkedések egyik fő célja az, hogy a jelenleginél 600 millió fonttal többet lehessen fordítani minőségi programokra.

A lap szerint az áramvonalasítással a BBC igyekszik megmutatni a tavaszi választások után várhatóan hatalomra kerülő konzervatív kormánynak, hogy “külső beavatkozás nélkül is rendet tud tenni háza táján”.

Az intézkedési csomagterv fő áldozata a lapértesülés szerint az alternatív zenei irányzatokra szakosodott digitális rádiócsatorna, a 6 Music – vagyis a BBC 6-os rádiócsatornája – lenne. A BBC kormányzótestülete, a BBC Trust úgy tartja ugyanis, hogy e rádió hallgatóságát éppen a hirdetési piac egyik elsődleges célkorosztálya adja – a hallgatók átlagéletkora 35 év -, és az előfizetési díjból fenntartott csatorna ezzel “tisztességtelen versenyt” támaszt a reklámokból élő kereskedelmi rádióknak.

A BBC nagy-britanniai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi 3,6 milliárd font – több mint 1100 milliárd forint – előfizetési díjból, valamint népszerű drámai és dokumentum-programjainak értékesítéséből tartja fenn magát.

Ugyancsak bezárnák az Ázsiába sugárzó rádióállomás-hálózatot, mivel az ázsiai hallgatóság “túlságosan összetett” ahhoz, semhogy egyetlen rádiócsatorna ki tudná szolgálni.

A The Times szerint a BBC Trust jelenleg vizsgálja a javaslatokat, és bejelentés a jövő hónapban várható.

A BBC vezetése pénteken a lapértesüléssel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy “találgatásokat” nem kommentál.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=618878