Technikai Oscar-díj egy magyar cégnek – ezúton is gratulálunk


A budapesti székhelyű Colorfront szoftverfejlesztői kiemelkedő teljesítményük eredményeként 2010. február 20-án veszik át Los Angelesben a hivatalos díjátadó gálán Oscar-díjukat. A Lustre fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért kapják.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tudományos és technikai Oscar-elismerését minden évben azok kapják, akik felfedezéseikkel, fejlesztéseikkel meghatározóan, kimagaslóan és maradandóan hozzájárultak a filmgyártáshoz. Ezen belül a tudományos és mérnöki Oscar-díj a filmgyártás előremozdításában nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerése.

A Lustre elnevezésű program segítségével valós idejű színkorrekciós képmanipulációkra van lehetőség a filmek ún. digitális fényelése során, ami lehetővé teszi a filmek digitális moziteremi, nagy felbontású és valósidejű színkorrekcióját, manipulációját.

A Lustre fejlesztését megelőzően a Colorfront 2001-ben filmtörténelmet írt, amikor Peter Jackson A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára kifejlesztette a Stand Alone Color Corrector (SACC) rendszert. A filmgyártás során ezzel először vált lehetővé egy játékfilm számítógépes fényelése.

Ma a Lustre számít a piacvezető DI-rendszernek, amelyet számos film fényelésénél használtak, többek között az: Apocalypto, A Da Vinci-kód, A Faun Labirintusa és A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka.

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/01/19/technikai_oscar-dij_egy_magyar_cegnek/