Gyászhangulat a Sláger és a Danubius Rádiónál – Elfoglalt frekvencia


http://hvg.hu/itthon/20091028_gyaszhangulat_danubiusnal_slagernel.aspx

Teljes a bizonytalanság a Sláger Rádió és a Danubius Rádió háza táján, miután az ORTT szerdán hozott döntése értelmében megszünteti a két országos rádiót, frekvenciájukat két másik rádiónak adja át.

Gyászba borult a Sláger Rádió honlapja, miután az ORTT szerdai döntésével „kivégezte” az ország két országos kereskedelmi rádióját, a Danubiust és a Slágert. Utóbbi honlapján a látogatót egy fekete alapon fehér betűkkel írt üzenet fogadja, a gyásztávirathoz hasonló közlemény szerzője Heal Edina vezérigazgató. “Mivel politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben, amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és korrupciótól mentes befektetői környezetre” – írja a vezérigazgató, a szövegből pedig kiderül: a rádió minden bizonnyal perre megy az ORTT döntése ellen.

A Slágerrel ellentétben a Danubius Rádió honlapján nyoma sincs a megszűnésről szóló hírnek, ugyanakkor a rádiónál teljes a bizonytalanság. A rádiónál dolgozó egyik forrásunk szerint gyászos a hangulat, azt pedig egyelőre senki nem tudja, hogy a Danubius frekvenciáját elnyerő cégnek szüksége lesz-e egyáltalán mindarra a technikára, infrastruktúrára, amit a rádió eddig felépített. Úgy tudjuk, a kereskedelmi rádió munkatársait elsősorban az lepte meg, hogy az ORTT annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy már a nyilvánosság számára is világos volt, „pártmutyi” áll a háttérben, s az egyik nyertes cég pályázata szabálytalan volt.

Az ORTT szerdán döntött arról, hogy az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő hét évben a két országos vételkörzetű, most a Sláger, illetve a Danubius Rádió által használt kereskedelmi rádiós frekvenciát.  A médiahatóság a hvg.hu információi szerint egyhangúlag hozta meg a döntést szerdán, miután az SZDSZ által delegált Tímár János nem vett részt a határozathozatalban. Majtényi László ORTT-elnök pedig ebben a körben nem szavazhatott.

A két frekvenciáért szerdán öt cég versengett. Az FM1 a most a frekvenciát használó Slágerrel és a Danubiusszal indult a nagyobbik vételkörzetű jogosultságért, utóbbi mellett az Advenio és a Juventus Rádió Zrt. szállt ringbe a második jogosultságért. Éppen a két nyertes cég pályázatát javasolta kizárni a versenyből kedden Majtényi László ORTT-elnök. Egy Corvinus Egyetem által készített tanulmány szerint az FM1 ajánlata esetében irreális a tervezett pénzügyi modell. Az Advenio esetében pedig a pályázat alakilag érvénytelen, mivel nem tartalmazza az elvárt, a kiírás szerint később nem pótolható nyilatkozatot a pályázó egyéb érdekeltségeiről.

Az Advenio kizárása korábban (csakúgy, mint az FM1-é) elmaradt, a pártdelegáltakból álló testület MSZP-s és fideszes tagjai az irreálisnak tűnő ajánlatok közül csak a hatodik induló Zene Rádió Zrt. mindkét frekvenciára beadott pályázatait diszkvalifikálta.