Canon EOS 7D – az eddigi legfejlettebb videó rögzítési lehetőségek a DSLR-ek között ??


A Canon úgy tűnik komolyan veszi a videós felhasználók igényeit és a frissen piacra kerülő, szeptember 1-én bejelentett EOS 7D sok tekintetben jelentős tovább lépés a videósok számára ma már amúgyis kultikusnak tekinthető EOS 5D Mk II után.

http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=139&modelid=19356

Talán csak egy valamiben rosszabb: nem full frames a 18 megapixeles CMOS blokk. Viszont tud rögzíteni 1080p-ben 24p, 25p progresszív képkockát is másodpercenként, szemben az 5D MK II szigorúan 30p rögzítésével. 720p pedig már 60 progresszív képkockával is lehetséges, akiknek az internet és nem egy televíziós csatorna lesz a kész mozi megjelenítésének a helye, azoknak igen jól jöhet még ez az üzemmód. A használt videó tömörítés h.264.

Van rajta sztereó külső mikrofon bemenet és remélhetőleg a dual Digic IV processzornak köszönhetően a HDMI kimeneten a teljes HD kép megjelenik majd, szemben az eddigi erősen butított 640×480-as képpel. Lesz a kamerához wifi interface is, ami további izgalmas játékokra ad lehetőséget.

Az az érzésem, hogy a kb 60 különféle Canon optika csatlakozással együtt az igényes videósok olyan eszközt kapnak a kezükbe, amivel 1 – 1,5 millió forintig némi akklimatizáció után erősen versenyképesek lesznek még a profi HD-s 1/3 vagy 1/2 inches CCD-vel szerelt kamkorderekkel szemben is. Különösen, hogy a gép (váz) ára jó 1000 dollárral kevesebb, mint az 5D Mk II esetében, így még alap optikával együtt is a hazai várható nettó eladási ár félmillió forint alatt lesz.

7d_586x225

Izgalmas újdonság, további lépés a félprofi és profi (ámde nem broadcast) videó kamera piac újrarendezésére.