Professzionális vágás, megtekintés Interneten keresztül – FORScene


Nagyjából 10 évvel ezelőtt egy beszélgetésen a Magyar Televízióban szóba került a székházépítés. Azt találtam mondani az ottlévőknek, hogy addigra, amire megépül az új ház, még eljöhet az az idő is, amikor ha valaki akarja akár majd otthonról is megvághatja az anyagait. Azt persze akkor még nem tudtam, hogy 10 évet is igénybe vesz majd a székház megépítése és használatba vétele, mindenesetre nagyot nem tévedtem, hiszen lassan majd ha kompromisszumokkal is, de működni fog az új székház, miközben megjelent a lehetőségek között a vágás és elfogadás Interneten keresztül.

Az elfogadás, meg részanyagok megnézése a filmgyártásban Interneten keresztül már évek óta nem újdonság, sokféle megoldás létezik rá. Ám a profi eredményt lehetővé tevő, Avid és FCP kompatibilis vágás a weben keresztül még nem mindennapos dolog.

Az angol Forbidden Technologies FORScene nevű új szoftver és weboldal kombinációjú megoldása mindezt és még sok minden egyebet is lehetővé tesz.

forscene

Ez a megoldás nemcsak a világban szétszórtan egyidejűleg sok helyen forgató filmesek számára lehet hatékony, de a televíziók, vállalatok számára is érdekes lehet. Nagyobb produkciók esetén egyidejűleg többen is dolgozhatnak egymástól nagy földrajzi távolságokban a nyersanyagon, megoszthatják véleményüket ötleteiket egy chat interfészen keresztül, majd a kész anyag projekt információit exportálhatják Avid bin vagy FCP xml file formátumokba és az anyagokat és a döntéshozatali folyamat minden lépését archiválhatják.

Snapshot 2009-07-16 09-02-33Az üzemszerű működéshez kétirányú 1 Mbps sávszélességet tudó internetes kapcsolatra van szükség legalább. Az anyagok feltöltéséhez és a feltöltést megelőző valós idejű tömörítéshez a fejlesztő cég Linux platformon futó hardvert tud biztosítani.

A webes felület statisztikákat is készít a használatról így sajnos a vágók számára talán rossz hír az, ami a gyártásnak, producereknek jó: lehetővé válik majd a precíz elszámolás a vágással, feltöltéssel eltöltött idővel illetve pontosan figyelemmel követhető majd a feltöltött anyagok mennyisége és minden egyéb statisztikai adat is.

forscene_2

A Google után a hírek szerint a Microsoft is elérhetővé teszi majd weben keresztül irodai szoftvereit, úgy tűnik ez a folyamat a televíziós, filmes vagy vállalati műsorkészítést sem fogja elkerülni. Igazán kiváncsi vagyok mikor és hogyan reagálnak majd erre a megoldásra az ismertebb utómunkarendszereket, vágószoftvereket gyártó cégek. Ez a megoldás a távközlési szolgáltatók kezébe is ad egy újabb lehetőséget a szolgáltatásaik még szélesebb körűvé tételére.

http://www.forbidden.co.uk/