Valós idejű video vágás – iPhone szabadalom


Már 2008-ban feltűnt néhány éles szemű és kiváncsi újságírónak, hogy az Apple szabadalmaztatásra nyújtott be egy kérelmet az Amerikai Szabadalmi és Védjegyoltalmi Hivatalnak ezzel a címmel: ” Ujjmozdulatokkal (gesztusokkal) vezérelt, média file manipuláció és vágás érintőképernyős eszközőket használva” (nem szó szerinti fordítás).

10-patentb-210-patentb-3

A múlt heti Apple Fejlesztői Konferencián bemutatott új iPhone 3G S pedig már tudja is a szabadalomban foglaltakat használni:

15-patent-3

Azért ez őrület. 🙂

Nem tudom hányan fogják az iPhone-jukat videó felvételre és vágásra  használni, mindenesetre elgondolkoztató, hogy az Apple fontosnak látta ezt a szolgáltatást beépíteni a legújabb telefonjába. Talán csak ujjgyakorlat, fejlesztői fricska, talán csak marketing eszköz, hogy még többet beszéljenek róla.  Persze az is lehet, hogy ezután mindenki rádöbben, és nem érti hogyan élhetett eddig olyan telefonnal, amin nem lehet vágni :).

video-recording-share-20090608

Adtunk már hírt iPhone-alapú súgógépről (Súgógép szoftver iPhone-ra) és várhatóan iPhone-on is használható digitális csapóról (Digitális (szoftveres) csapó), ki tudja mivel lep meg bennünket legközelebb az Apple vagy valamelyik innovatív szoftver fejlesztő cég .

Végülis a video konferenciázáshoz sem lehet akadály az előlapi kamera hiánya 🙂

applevideoconferencingkit_01