További érdekességek az új Apple Snow Leopard operációs rendszerről


Pár napja hírt adtunk az Apple szeptemberben megjelenő új, végre már teljesen 64 bites operációs rendszeréről, a Snow Leopardról és az új Quicktime X-ről, ami sok videós vagy hangos műsorgyártó, internetes tartalom “készítő” életét és munkamódszereit befolyásolhatja majd a jövőben.

https://koscsof1.wordpress.com/2009/06/09/apple-bejelentesek-uj-macbook-pro-uj-operacios-rendszer-uj-quicktime-uj-iphone-mi-ebbol-az-erdekes-a-musorgyartok-szamara/

A gyártó összefoglalta a fontosabb ismérveket, angolul tudók előnyben:

http://www.apple.com/macosx/refinements/enhancements-refinements.html

Ebből egyet-kettőt azért érdemes kiemelni, a profi műsorgyártók és kreatívok szemszögéből.

– a Boot Camp most már támogatja a HFS+ olvasást is, amikor Windows alatt bootol a gép. Vagyis a Mac OS X  alatt lévő lemezterületek Windows alól is olvashatóak lesznek. Csak olvasni lehet majd, hogy így védjék a  Windows vírusokkal szemben az OS X partíciókat :).

– a megszokott 1.8 Gamma helyett 2.2 Gamma lesz a monitor beálításnál, jobban használhatóvá teszik így a színkezelést a profi műsorgyártók és kreatívok számára.

– Az eddiginál sokkal hatékonyabb file megosztás és a file megosztás akkor is működik majd, ha a megosztást végző gép sleep-ben van 🙂 Előre az energia takarékosság útján.

– Gyorsabb Time Machine back-up. A minden eddiginél olcsóbb háttértárak hatására nem ritka már otthon vagy a munkahelyen a sok terabyte kapacitás. A biztonsági másolatok készítése így egyre fontosabb és gyorsabb lehet.

– Collada (.dae) 3D modellek megjelenítése, forgatása 3D-ben a Preview segítségével operációs rendszer szinten, felhasználva a grafikus kártya Open GL megjelenítő képességét.

– A grafikus kártya támogatásával történik majd ezentúl a H-264 dekódolás már a nagyon sok Mac gépben megtalálható GeForce 9400M kártyák esetében is.

– A Quicktime ezentúl támogatja majd a képernyőn történó mozgások rögzítését is.

– Quicktime támogatás az élő HTTP – alapú videó streameléshez

– a 64 bites operációs rendszert, a Grand Centralt és az OpenCL-t már az előző cikkben is említettük.

One thought on “További érdekességek az új Apple Snow Leopard operációs rendszerről

Comments are closed.