Apple bejelentések: új MacBook Pro, új operációs rendszer, új Quicktime, új iPhone – mi ebből az érdekes a műsorgyártók számára?


Talán az, ami a legkevésbé izgalmas első olvasásra: az új operációs rendszer és az új Quicktime.

overview_hero20090608

Az új, Snow Leopard névre keresztelt operációs rendszer már teljesen 64 bites, a rajta futtatható alkalmazások nagy részével együtt. Így az eddigieknél is nagyobb memóriákat, háttértárakat tud majd kezelni és hát tudjuk a vágáshoz minden háttértár kevés lehet egyszer, különösen ha többen is dolgoznak ugyanazon a háttértáron.

Sokkal takarékosabb lett a kód, ami az új operációs rendszer alapját adja, kevesebb a  helyigénye, gyorsabban fut és hát azt is tudjuk gyorsaságból sem elég soha.

Újdonság az is, ahogy az új operációs rendszer a többmagos processzorokat és a párhuzamosan futó műveleteket (szálakat) kezeli. A terhelés minden eddiginél hatékonyabban oszlik majd el a szálak között, ami jelentősen növeli a gyorsaságot, megbízhatóságot – különösen, hogy az új megoldásnak köszönhetően a műveleti szálak minden eddiginél védettebben futnak, egy szál “lefagyása” nem tudja befolyásolni a többi szál vagy ami az igazi újdonság, a többi mag működését.

gcd_icon20090608

A videósok, animátorok, grafikusok különösen örülhetnek majd, hiszen az új operációs rendszer már képes arra, hogy összefogja a számítógép CPU magjainak és a grafikus kártyáján lévő processzoroknak a teljesítményét és a grafikai erőt is az operációs rendszer sajátjaként kezelje. Így aztán eljött a Teraflops nagyságú műveleti sebesség a desktop gépek esetében is.

quicktime_icon20090608

Az új Quicktime X a fentebb felsorolt lehetőségekkel élni tud, sőt jelentősen továbbfejlesztették a streamelési képességeit is: a jövőben sok helyszíni hiradós tudósítást fogunk látni, amit Apple gépekről streamelnek a studióba valós időben. A broadcast video kártya gyártók, Apple-alapú kijátszó video szerverek és a vágó – és trükk szoftverek gyártói minden bizonnyal gőzerővel dolgoznak a lehetőségek kihasználásán. Talán az IBC-n szeptemberben jó néhány újdonságot is látunk majd, az új operációs rendszer megjelenése úgyis szeptember második felében esedékes.

2 thoughts on “Apple bejelentések: új MacBook Pro, új operációs rendszer, új Quicktime, új iPhone – mi ebből az érdekes a műsorgyártók számára?

Comments are closed.