Danley Soundlabs szabadalmaztatott tölcséres hangfalak és szubok a Penna cégek választékában – 2 .rész


Thomas Danley első fejlesztései között a szubbasszus hangfalak jelentek meg jó 20 évvel ezelőtt. Ezen a téren gyakorlata és innovációi szinte egyedülállónak mondhatóak. A Danley Sound Labs TH sorozatú (tapped horn) szabadalmaztatott különleges csapolt tölcséres szubsugárzói a fizika törvényeit szinte meghaladó módon képesek kis méretben is igen nagy teljesítményt és torzítatlan mély hangokat reprodukálni. A TH 28,

A TH 50

a TH 112

TH 115 és
TH 215 a kisebb kluboktól a stadionokig ideális lehet gyakorlatilag bármilyen hangosítási feladat megoldására.

„ A hallgatók mindig meglepődnek, amikor először meghallják a TH sorozat valósághoz hű mély hangjait. Igazán ritka az, amikor ilyen kis méretben ilyen minőségű mélyhang reprodukció valósítható meg. A titok a szabadalmaztatott csapolt tölcsér technológiának köszönhető. A hagyományos tölcséreknek a reprodukálni kívánt mélyhangok hullámhosszának a felét elérő méretűnek kell lennie. Mivel pedig a hullámhosszak elég nagyok, így a doboz méretek is nagyok lesznek. A mi különleges szabadalmunkkal stratégiai pontokra elhelyezett kivezetésekkel tartjuk kézben, ahogy a hangsugárzó hátsó részéről a hangsugárzás a tölcsért eléri. Ennek eredményeképpen fáziskioltás jön létre, oly módon, ami lehetővé teszi sokkal rövidebb tölcsérszakaszok alkalmazását” – tudjuk meg Thomas Danley-től.

Danley szub újdonság, a kanapé alá tervezett TH-SPUD szub esetében alkalmazott új, dupla hangszórós csapolt tölcséres szubok első zenekari hangosításra tervezett darabja.

A TH – 212 2 darab, 12 inches hangszóróval, a Danley szubok új generációja érkezett el.

Max 138 dB hangnyomás, max 2800W program terhelhetőség, átvitel 38-200 Hz között. 107, 8 dB érzékenység 81 Hz-en.

Az igazán igényes házimozi kedvelők számára fejlesztette ki a Danley Sound Labs a DTS 20 szintén csapolt tölcséres szubsugárzót.

A 2.2 m magas dobozba zárt csapolt tölcséres konstrukció lelke egy 8 inches hangszóró, mely a világon egyedülálló módon 15 Hz-ig erőteljes kimenettel rendelkezik és 20 Hz-en 123 dB hangnyomás keltésére alkalmas, más konstrukciótól nem hallható torzítatlan módon.

Minden szub rendelhető passzív és aktív, DSP-vel ellátott kivitelben.

A Danley Sound Labs különös figyelmet fordít mérései használhatóságára. Ezért szemben az iparban ma még elterjedtnek mondható zárt térben 1W (2.83V) teljesítményű, 1m-ről történő mérésekkel ők félig szabad térben, 10m-ről és 28.3V bemenő feszültséggel, végeztetik méréseiket, így mind a helységek, mind a hangszóró dobozok közeltéri torzító hatását kiküszöböljék és kiszámítható eredményű méréseket bocsássanak az érdeklődők rendelkezésére. A mérések hitelességét a független ETC (Electro-Acoustic Testing Company) garantálja. Az ETC által kibocsátott CLF formátumú adatcsomag a hangrendszer tervezők számára minden szükséges adatot biztosít a kiszámítható eredményű tervezéshez.

Az új szuper kicsi (passzív) szub akár házimozisok számára is érdekes lehet.
A neve CS 30 vagyis, Compact Sub, 30 Hz-ig lemenő méllyel. 95 dB érzékenység max 124 dB hangnyomás a 33-67 Hz-ig tartományban. 800W-tal terhelhető és a méretei: 22.5”H x 16.5”W x 22.5”D, 81 lbs, vagyis: 570mm magas, 420mm széles és 570mm mély, súlya: 37 kg.

A teljes sávot sugárzó hangfalak közül újdonság az SH 46, ami egy kicsit még az SH 50-nél is nagyobb teljesítményű. Max 140 dB hangnyomást tud, 2800W-tal terhelhető, 106 dB az érzékenysége és 58-16 kHz-ig adják meg a frekvenciamenetét. Szemben az SH 50 hangfal 50×50 fokos diszperziójával ez 40×60 -ot tud, ami sok esetben nagyon kellemes elhelyezhetőséget és széleskörű alkalmazhatóságot biztosít. Amikor lesz belőle raktáron azért kipróbáljuk majd valamilyen pár wattos triódás csöves erősítővel is, az a 106 dB érzékenység akár még ilyen szemmel nézve is érdekes lehet. Méretét tekintve egy kicsit kisebb,mint az SH 50 és valamivel könnyebb elhelyezni akár állványon is, mint az SH 50-et.

Házimozis alkalmazások esetén is érdekes lehet az SH Mini, az új tényleg kicsi hangfal, 250×250 a szájmérete és 260mm a mélysége. Max 114 dB hangnyomást tud, 88 dB az érzékenysége, max 400W -tal terhelhető és 100×100 fokos diszperzióval rendelkezik.

A még nem említett újdonságok közé tartozik az SH96, amit az egyik amerikai iMax mozinak fejlesztettek ki és ott van az első installációja is. 4 db 15 inches mély, 6 db 5 inches közép és 1 db 1.4 inches magas a hangszórókészlete, 103 dB az érzékenysége és 2800W teljesítményt tud fogadni. 50-18 kHz a frekvencia menete, +/- 3 dB. 97 kg darabja. A gyártó szerint a legfontosabb tulajdonsága az igen akkurátus fázis menete és a pattern control egész 200 Hz-ig.

Új a Genesis sorozat, amely az un. line array technológiát reméli megreformálni. 3 szabadalmaztatás alatt lévő megoldást is tartalmaz: Synergy Horn, Paraline és Shaded Amplitude Lens az angol elnevezése az új technológiáknak, ebből a Synergy Horn az összes SH sorozatú dobozban is létezik, kivéve az SH-Mini-t.