Danley Soundlabs szabadalmaztatott tölcséres hangfalak és szubok a Penna cégek választékában – 1 .rész


A Penna – Poor és a Penna – Média Kft Európában az elsők között megkezdték a Danley Sound Labs különleges technológiát alkalmazó szabadalmaztatott tölcséres hangfalainak és szubbasszus sugárzóinak hazai forgalmazását.

Thomas Danley, a Danley Sound Labs kutatási és fejlesztési igazgatója, több mint 25 éve dolgozik különböző elektronikai és akusztikai kérdések megoldásán és munkássága során 20-nál is több szabadalmát jegyezték be a hangfal dobozok gyártása, hangszóró fejlesztés valamint az elektromágneses és akusztikus levitáció terén. Már kilencéves korában lenyűgözte a templomi orgonák működése és hanghatása, azóta is ezek reprodukálásán dolgozik hangfalfejlesztési elveinek kidolgozása során.

Az egyik legfrissebb találmánya, az SH 50 Synergy tölcséres hangfal egyedülálló fejlesztés. Az 50×50 fokos szögben sugárzó hangfal úgy működik, mintha egy egyutas, egy tölcséres hangfal lenne, miközben hét hangszórót tartalmazó 3 utas rendszer.

sh50sh50_2sh50_3„ A szabadalom segítségével, az egy inches magassugárzó, a négy darab 5 inches középsugárzó és a két darab 12 inches mélysugárzó szekvenciálisan adódnak hozzá a tölcsér testéhez és úgy szólalnak meg, mintha egy szélessávú hangszóróként működnének. Ha igazán nagy teljesítményű hangfalat akarunk építeni a frekvenciasávot több tartományra kell osztani és a különböző tartományokat ez ehhez optimalizált hangszórókkal szükséges megszólaltatni, ahelyett, hogy ott is használnánk őket, ahol már nem működnek ideálisan. Az SH-50 geometriája olyan, hogy a három útvonal átmenet nélkül kapcsolódik egymáshoz, mintha csak egy hangszóró szólaltatná meg őket.” – magyarázza Thomas Danley. A fejlesztés nyolc évet vett igénybe és nagy mértékben alapul az előző cégénél, a Sound Physics-nél eltöltött idő alatt szabadalmaztatott Unity tölcsér terveken. Nagy előnye tovább, hogy könnyen egymás mellé rakhatóak az SH-50 dobozok, így három hangfallal akár 150×50 fokos besugárzás is úgy érhető el, hogy nem hallhatóak a hármas csoportba rendezett hangfalak közötti átmenetek szokásos problémái. Potenciális felhasználók nemcsak az igényes hangosításra vágyók, de igényes házi-mozi, high-end audio és akár studió tulajdonosok is lehetnek. Az SH-50 igazaán nagy terekben megszólalásra tervezett változata az SH-25, amely akár 140 dB hangnyomás előállítására is képes, meglepően kicsi fizikai méretekkel kialakítva. Emellett a konstrukció olyan, hogy átmeneti hatások nélkül akár hat vagy nyolc hangfalas csoportokat kialakítva igen nagy területek egyenletes besugárzására képes.

Minden hangfal rendelhető passzív és aktív, DSP-vel ellátott kivitelben. A naturális torzítatlan hang miatt a Danley hangfalak felhasználói általában kevesebbet gondolnak az átlagosnál az EQ és DSP eszközök használatára.

A Danley Sound Labs további hangfaltípusai közül említést érdemel az SH 100, amely kis méretével és nagy teljesítményével 100×100 fokos diszperziójával sokféle helyzetben alkalmazható sikerrel és amely két utas hangszóróként a legkisebb méretű a Danley hangfalak választékában. Komolyabb házi-mozi vagy hifi rendszerekben is kiválóan használható, a hangosítási feladatok megoldása mellett.

sh100

Az SH-100 nagyobb testvére az SH 100B, amely a 8 inches szélessávú koax hangszórót oldalanként 4 db 8 inches mélysugárzóval kiegészítve az SH-100 teljes frekvencia sáv sugárzására képes változata.

sh100B

folyt. köv…