Kada Ad Libitum – a zenekarról pár szó


A Kada Ad Libitum új formáció, melynek története 2005 március 28-án egy stúdió felvétellel kezdődött.

Tulajdonképpen ez a kollektív improvizáció hallható teljes egészében az Approximationes című első CD-én. Ennek a fajta zenei megközelítésnek a gyökerei megtalálhatóak a Válik László gitáros által alapított Kada zenekarban, melyben 2000 óta Váczi Dániel szaxofonos is aktívan részt vesz. Váczi Dániel saját triójában ekkor Mohay András dobolt,aki pedig Szandai Mátyás bőgőssel generációjuk egyik legkeresetebb ritmusszekcióját alkották. A négy zenész ebben a formában ekkor játszott először .
2007-ben újabb lemezzel jelentkezett a quartett, “SIC!” címmel. Ezen a CD-én a szabad együttzenélések mellett különböző zenei struktúrákat, formákat is hallhatunk.
A Progressio, Inflexio, Repetitio, már a zenekar 3. albuma ( 2009 május), ahol Sárvári Kovács Zsolt dobol. A lemez címe különböző zenei koncepciókat sejtet.Érdekesség, hogy létezik bővitett kiadvány Progressio, Inflexio, Repetitio etc. címmel, dupla CD .ill., DVD-Audio formátumokban ( 96kHz24bit ), mely csak a zenekartól rendelhető,számozott , korlátozott példányszámban ( 100-100 db.).
A Kada Ad Libitum nagyon ritkán játszik élőben, de most rendhagyó lemezbemutató koncertet tervez. A Cd-én (többé kevésbé) spontán kialakult zenei megoldásokat megkomponált darabnak tekinteni, majd koncerten megszólaltatni szokatlan vállalkozás.
A kollektív improvizációkat, szokatlan zenei megoldásokat hallgatva néha hihetetlennek tűnik, hogy nem megírt zenét hallunk.